Pop zvezda Lejdi Gaga, koja se penje ka tronu najaktuelnije pop muzičarke današnjice, u jednom intervjuu je rekla da joj je srpska konceptualna umetnica Marina Abramović jedna od najvećih inspiracija u životu. Do ove ispovesti došlo je sasvim slučajno: tokom jednog TV intervjua voditelj je među pitanjima gledalaca, prispelih imejlom, ugledao i jedno koje je postavila baš Marina Abramović.

Baš sam danas sa nekim razgovarala o njoj! Opsednuta sam tom ženom. Ona je neverovatna! - rekla je Lejdi Gaga pre nego što je uopšte i čula pitanje Marine Abramović. Pitanje je bilo dosta apstraktno, i glasilo je „Ko stvara granice?".
Lejdi Gaga je odgovorila:
Mi sami stvaramo granice. A ona je bezgranično ljudsko biće! Ona je toliko neverovatna! Išla sam da vidim njenu izložbu u Metropoliten muzeju moderne umetnosti i videla da je ona sama jedan izuzetan umetnički predmet. Ona je u svakom pogledu bezgranična, i volela bih da posedujem mozak kao što je njen. Tako je slobodna! Sedi po ceo dan u muzeju, u jednom stanju potpunog ništavila, potpune slobode. Dok je tamo, njen um je negde drugde. Da bi uradio tako nešto, potrebno je da ne poznaješ granice. Kada vidim nekoga kao što je Marina, dođe mi da odem kući i prerežem vene, zato što pomislim da u mom radu pop izvođača nema umetnosti.
Imala je jedan neverovatan rad u kome je legla na sto, i stavila na njega različite stvari: pištolj, pilule za spavanje, alkoholno piće. Pored nje je stajao znak na kome je pisalo da svako ima pravo da joj uradi šta god poželi i da sama umetnica za to snosi punu odgovornost. Jedan od posetilaca pokušao je da je ustreli, ali su ga sprečili, drugi je hteo da je j.be, treći joj je dao pilule za spavanje, ošišali su je, strgnuli joj košulju... a ona je sve vreme bila - bezgranična. I tim gestom pokazala je da ima apsolutno poverenje u svoju umetnost, u svoj rad.
Pop muzičarka zaključila je svoju pohvalu rečima koje svedoče o značaju Marine Abramović u njenom ličnom životu.
- Marina, ti si divna. Izuzetno si inspirativna, i kao žena, i kao umetnica. Tvoj rad mi je, na planu ličnog života, izuzetno značajan - rekla je Lejdi Gaga, prenosi Press.                  


Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар