Selo Deronje, u opštini Odžaci, spremno je za svetski Tamburica fest, čiji će domaćin, treću godinu zaredom, biti danas, sutra i prekosutra

Fešta nadomak Odžaka... Očekuje se više od 100.000 posetilaca

U takmičarskom delu nastupiće 13 orkestara iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Mađarske i Austrije. Festival će biti otvoren gala koncertom „Tamburaški hitovi za sva vremena", na kojem će 21 profesionalni muzičar, pod vođstvom Zorana Bugarskog Brice, pratiti Merimu Njegomir, Ognjana Radivojevića, Čedu Markovića, Danku Stoiljković, Đorđa Čavića i Mišu Blizanca. Posle njih publiku će zabavljati grupa „Apsolutno romantično". U revijalnom delu prve takmičarske večeri nastupiće Miroslav Ilić, uz pratnju orkestra Miće Jankovića, a druge večeri Nikola Rokvić, čiji će gost na koncertu biti Marinko Rokvić.
Organizatori očekuju da festival, koji je mnogo više od tamburaškog nadmetanja, i ove godine privuče stotinak hiljada posetilaca.
- Misija festivala je da afirmiše tamburašku muziku i tamburicu kao instrument, ali je manifestacija zamišljena i kao čuvar običaja i tradicije i jedinstvena turistička atrakcija. Gosti će moći da se takmiče u kuvanju ovčjeg paprikaša „čobanca" i riblje čorbe, kao i u pravljenju hleba, kojim ćemo obeležiti početak žetve i zahvaliti ravnici, koja nas vekovima hrani. Pod sloganom „Tambura vino ište" ove godine pokrenuli smo i festival vina - kaže predsednik Organizacionog odbora Tamburica festa Jovan Pejčić.
U tamburaškom selu tokom festivala biće održana i likovna kolonija, a gosti će imati priliku i da posete muzejsku postavku eksponata pronađenih na obližnjem arheološkom lokalitetu Donja Branjevina, među kojima se ističe statua Crvenokose boginje od pre 7.000 godina, zahvaljujući čemu je nalazište proglašeno za najstarije ratarsko naselje u Evropi, prenosi Press.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар