Čuveni film sa prostora bivše Jugoslavije „Bitka na Neretvi“ uvršten je na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi u 10 najznačajnijih filmova o Drugom svetskom ratu!


Film Veljka Bulajića dobio je veliko priznanje u konkurenciji čak 120 ostvarenja svetske kinematografije o toj temi, što režiser doživljava kao posebno priznanje filmu nakon 40 godina od njegovog nastanka u produkciji tadašnjeg „Jadran filma“.

„Uz nominaciju za ‚Oskara‘, među pet filmova sa neengleskog govornog područja pre četiri decenije, ovo priznanje je od posebnoga značenja meni i mojim saradnicima jer potvrđuje da je ‚Bitka na Neretvi‘ opstala u svetskoj kinematografiji“, izjavio je Veljko Bulajić.
On kaže da je „Neretvu“ gledalo pet miliona ljudi u bivšoj Jugoslaviji, a premijerno ga je u svetu, davnih šezdesetih, gledalo čak 350 miliona.

„Kada se tome doda i prikazivanje na televiziji, ‚Bitka na Neretvi‘ spada među najgledanije filmove u svetu. Francuska televizija prikazala ga je tri puta, italijanska i kineska pet, nemački RTL četiri puta, a više je puta prikazivan i na američkim televizijama“, istakao je Bulajić.
Jedan od najstarijih filmskih festivala biće držan od 17. do 26. juna u prestonici Rusije, prenosi Alo.

Vrhunska ekipa
Veljko Bulajić je za spektakl okupio vrhunsku glumačku ekipu. Domaćim glumcima Mileni Dravić, Bati Živojinoviću, Ljubiši Samardžiću, Fabijanu Šovagoviću i Borisu Dvorniku društvo su pravili Orson Vels, Jul Briner, Franko Nero, Sergej Bondarčuk...


Lista najboljih ratnih filmova: 
1. Bitka na Neretvi (Veljko Bulajić)
2. Gori li Pariz? (Rene Klement)
3. Oslobođenje (Ju rij Ozerov)
4. Poslednja oluja (Jurij Ozerov)
5. Brod (Volfgang Petersen)
6. Most na reci Kvaj (Dejvid Lin)
7. Četiri dana Napulja (Nani Loj)
8. Najduži dan (Ken Anakin)
9. Do poslednje kapi krvi (Džersi Hofman)
10. Tora! Tora! Tora! (Tošio Masuda)

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар