Igor Vrević (21), navijač Crvene zvezde koji je preksinoć ranjen u stomak u tuči na severnoj tribini „Marakane”, za vreme utakmice polufinala Kupa Srbije Crvena zvezda - OFK Beograd, oporavlja se, a policija traga za mladićem koji je pokušao da ga ubije. Kako saznajemo, reč je o još jednom kriminalnom obračunu na fudbalskom stadionu, budući da su i Vrević i pripadnici grupe „Ultras”, kojoj ranjeni navijač pripada, odranije poznati policiji.


Istovremeno, klub Crvena zvezda, koji je kao organizator utakmice odgovoran za propuste koji su doveli do incidenta, čekaju policijska prijava i disciplinski postupak u Fudbalskom savezu. Klub je juče pravdao svoje propuste lošim Zakonom o fizičko-tehničkom obezbeđenju.

Policija je razgovarala juče sa ranjenim Vrevićem, koji je rekao da se „ne seća ničega što se dešavalo na stadionu Crvene zvezde”. On je dovezen preksinoć u Urgentni centar oko 20 sati u teškom stanju u pratnji policije, a operisala ga je ekipa na čelu sa docentom dr Milošem Bjelovićem.


- Drug ga je upucao baš na tribinama i mladić je bio teško ranjen. Ekipa docenta Bjelovića je uradila sjajan posao. Operacija je trajala dva i po sata i nije bilo uopšte lako za hirurge. Dečko je mnogo krvario i bila je velika borba za njegov život. Na kraju su morali da mu izvade slezinu. Zatim je prebačen u šok-sobu - rekao je za „Blic” nakon operacije direktor Urgentnog centra prof. dr Vladimir Đukić.

Ekipa „Blica” bila je u Urgentnom centru u momentu kada je dovezen upucani navijač i za vreme operacije. U zgradi je bilo primetno prisustvo pripadnika policije, koji su mladića nastavili da čuvaju i tokom noći.
 
Ko su „Ultras bojs”

Vrević je odranije poznat organima reda, a protiv njega je podneto osam krivičnih prijava, od kojih je jedna zbog droge, a ostale zbog nasilničkog ponašanja. Pre skoro tri godine on je, prema navodima prijave, pokušao da u Centralni zatvor unese drogu koju je sakrio u konzervi, a trebalo je da je primi jedan od osumnjičenih za ubistvo košarkaša Jovana Manovića.

Policija je identifikovala i četvoricu mladića, članove grupe „Hijene” s Novog Beograda, koji su preksinoć bili u blizini Vrevića. Svi imaju podebeli dosije, a trenutno se utvrđuje i da li je neko od njih imao pištolj i pucao. Na informativni razgovor su takođe privedeni i članovi „Ajron bojsa”, podgrupe „Ultras bojsa” sa Senjaka, čiji vođa je Marko Vučković. On je, inače, Vrevića posle ranjavanja odneo do terena. I Vučković je, kao i ostali, tvrdio da ništa ne zna i da nije video ko je imao pištolj i pucao u Vrevića. Učesnici tuče su, inače, odmah posle ranjavanja navijača pobegli ka tunelu stadiona.

Sedište grupe „Ultras bojs”, podgrupe „Ajron bojsa”(ajron bojs - čelični momci), čiji je i ranjeni Vrević pripadnik, nalazi se na Senjaku. Ova grupa važi za najtvrđe uporište Zvezdinih navijača, a njenu zabranu tražilo je i Republičko tužilaštvo. Jedan od vođa grupe Dražen Dragaš nedavno je osuđen na dve godine zatvora zbog ilegalnog posedovanja oružja koje je u njegovom automobilu nađeno u oktobru prošle godine. Grupa „Hijene” nastala je u novobeogradskim blokovima, a njeni pripadnici poznati su i po tome što u tučama upotrebljavaju noževe.

Navijači sa kojima je juče policija razgovarala nisu želeli da kažu zbog čega je počela tuča na severnoj tribini. Međutim, kako „Blic” saznaje, moguće je da je tuči prethodio sukob u vezi sa pomoćnikom vođe navijača. Pomoćnik je obično mladić ili više momaka koje vođa odabere da stoje na šipkama i simpatizerima komanduju kako da bodre svoj klub. Naime, vođa „Ultrasa” Marko Vučković za svoje pomoćnike odabrao je nekoliko veoma mladih momaka, što se nije svidelo starijoj ekipi, pa je počela svađa, a zatim i tuča u kojoj je ranjen Vrević.


Član skupštine kluba uprkos prijavama

Izvor „Blica” blizak istrazi tvrdi da je unošenje pištolja na trbine očigledan propust redarske službe, koju je angažovala Crvena zvezda:

- Istražujemo kako je unet pištolj na stadion. Pre utakmice su pregledane tribine i nije nađeno nikakvo oružje. Sve to ukazuje na to da je ili napadač ili neko iz te grupe uneo pištolj, što je propust redarske službe - kaže on.

Naš sagovornik napominje da „ovde nisu u pitanju navijačke grupe, već njihovi članovi povezani sa trgovinom drogom”:

- Organizator će sada pokušati da se ogradi od tih huligana, iako mi već duže vreme upozoravamo da to nisu navijačke grupe, već su članovi povezani sa trgovinom drogom. Većina tih momaka je hapšena zbog droge.

Zanimljivo je, prema njegovim rečima, i da je Marko Vučković, vođa „Ultrasa” zvani Mare i Komandant, član skupštine kluba Crvena zvezda, iako je protiv njega podneto nekoliko krivičnih prijava, ali nema nijednu pravosnažnu presudu.
U klubu Crvena zvezda juče su se pak zbog pokušaja ubistva pravdali lošim zakonom jer se napad desio na njihovom stadionu, te su oni kao organizatori direktno odgovorni.

Disciplinska komisija FSS, na čelu sa predsednikom Slobodanom Pajovićem, juče je suspendovala stadion Crvene zvezde i pokrenula postupak protiv kluba. U Zvezdi nisu skrivali ogorčenje što im je incident pokvario slavlje zbog plasmana u završnicu Lav kupa Srbije. U klubu su pronašli krivca u Zakonu o fizičko-tehničkoj zaštiti, koji „nije dovoljno jasan”:

„Neophodno je promeniti zakonske propise kojima bi se ili omogućilo da redari imaju veća ovlašćenja prilikom pretresa gledalaca, što podrazumeva donošenje novog zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju i policijsku obuku redara ili da pretres obavljaju službena lica. Crvena zvezda je samo u ovoj sezoni u infrastrukturu na svom stadionu uložila oko 2,5 miliona evra. Dodatno ćemo investirati kako bi se gledaocima garantovala još veća bezbednost.”
 
„Klubovi moraju da učine više”
Miodrag Janković, generalni sekretar Zajednice Jelen Superlige, kaže da će se odluka disciplinske komisije FSS odraziti na dalji tok prvenstva. „Pridržavaćemo se odluka koje budu doneli organi Saveza. Nije dobro ovo što se dešava jer smo taman počeli da vraćamo publiku na tribine. Smatram da Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama treba da se primenjuje u potpunosti i efikasnije, ali i klubovi moraju da učine još više da se ovakvi incidenti ne događaju.”
 
Osude
Fudbalski savez Srbije najoštrije je osudio „neljudski i vandalski ispad na stadionu Crvene zvezde” i ocenio ga kao jedan od najtežih ikada viđenih na našim stadionima. Snežana Samardžić-Marković, ministarka sporta, rekla je juče da se „neće tolerisati propusti odgovornih za bezbednost navijača na tribinama”.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар