Keruša Mila kojoj je nepoznati nasilnik odsekao šape u naselju Medaković uspešno se oporavlja u veterinarskoj ambulanti “Art vet” na Bežanijskoj kosi. Iako je preživela veliku tramu, Mila je i dalje pitoma pa tako svaki posetilac može da joj priđe i pomazi je. Monstruozni zločin nad nedužnom životinjom sablaznio je građane kako iz zemlje tako i inostranstva, a mnogi su spremni da usvoje nesrećnu kerušu i snose sve troškove njenog lečenja.

Iako joj je život gotovo uništen “ljudskom” rukom, ženka stara godinu dana juče je barem naizgled delovala spokojno u društvu velikog broja ljudi u dvorištu veterinarske ambulante “Art vet”. Osim zaposlenih, kerušu milog pogleda obilazili su i brojni sugrađani koji su makar blagim dodirom pokušali da uteše nesrećnu životinju.- Odsecanjem šapa Mila je doživotno onesposobljena. Više nije u mogućnosti da se postavi u prirodni fiziološki položaj pa joj tako svako vršenje nužde predstavlja veliki problem. Da nesreća bude veća noge joj nisu isčene na zglobovima već u predelu kostiju gde ima mnogo više nerava pa je zarastanje rana duže i bolnije. Međutim, pošto je veliki borac Mila se trudi da i dalje sama sve obavlja i čak pomalo šeta u dvorištu. Zadivljujuće da nije ni malo agresivna iako bi to posle svega što je doživela bilo sasvim logično ponašanje – priča Jasmina Ranđelović, veterinar u ambulanti “Art vet”.
Ipak, da bi koliko toliko mogla normalno da živi Mili su neophodne proteze za sve četiri noge. Snimak odsečenih kostiju je urađen pa preostaje da na osnovu njega protetičar osmisli rešenje.
 
- Potrebno je da se urade trajne proteze koje bi joj se zašrafile za nožne kosti. Umesto proteza mogla bi da joj se postavi tvrda plastika ili guma kako bi se nesmetano oslanjala na noge. U svakom slučaju, Mila će morati ponovo da uči da hoda. Pošto životinje vrše pokrete refleksno po instiktu, a ne toliko svesno, nadam se da će se lakše i brže navići na kretanje sa protezama u odnosu na ljude – ističe Jasmina i dodaje da je ovakav zločin nad životinjom nezabeležen do sada.

Kako kaže, za sada niko u zemlji ne zna koliko bi nabavka proteze mogla da košta. Bez obzira na to, u Udruženju za zaštitu životinja “ Evropska inicijativa 17” gotovo u svakom trenutku dobijaju pozive građana spremnih da pomognu.
- Javljaju se kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Mnogi su već našli i ortopeda koji bi napravio proteze i žele sve sami da plate i usvoje Milu. Pošto imamo brojne ponude tek ćemo sledeće nedelje odlučiti koje je najbolje rešenje jer se radi o psu kome je potrebna nega 24 sata dnevno – priča Sandra Spoja i dodaje da će udruženje pokušati da izbegne sakupljanje novca od građana, a da se svi zainteresovani za usvajanje teško povređenog psa mogu javiti na mejl sspoja@f.bg.ac.rs

Građani užasnuti monstruoznim zločinom oformili su juče grupu na “fejsbuku” pod nazivom “Kazna za monstruma koji je odsekao psu četiri noge” koja je do 23 sata brojala više od 40.000 članova.

- Nikad se nisam susrela sa ovakvim slučajem u karijeri. To je zaista monstruozno. Ovo je možda učinila osoba koja je obolela i koja je u trenutku dok je povređivala životinju ili imala halucinacije i u životinji prepoznala opasnost. Drugo objašnjenje može biti da je to delo osobe sa sadističkim crtama ličnosti koja uživa u nanošenju bola životinjama – kaže Dragana Nalić, neuropsihijatar.
U želji da preuzmu kompletnu brigu o nesrećnom psu juče su se pojedinci javljali i redakciji “Blica”. Melani Morou iz Ciriha već je pronašla ortopeda u Manhajnu u Nemačkoj i spremna je da plati proteze za Milu, a potom je i udomi.

- Veoma me je potreslo sve što se dogodilo nedužnoj keruši. Ne mogu da verujem da normalan čovek može da bude tako okrutan. Imam dvoriše od šest ari i četiri pasa i sve ću učiniti da pomognem Mili – priča Nela koja je poreklom iz Kruševca.
 
U Borči pas ranjen iz vazdušne puške
U ambulanti “Art vet” ističu da je zločin nad kerušom izvršen pre sedam do deset dana, a da je nemoguće da se radi o jednom počiniocu.
- Polepićemo plakate u celom naselju Medaković i pozvati sve stanare da nam pomognu da pronađemo zločince. Moramo otkriti počinioce I tako Milu sačuvati kao simbol borbe protiv zlostavljana – priča Sandra Spoja i dodaje da je juče u Borči, nedaleko od osnovne škole “Rade Drainac” iz vazdušne puške u nogu ranjen još jedan pas.
 
Đilas: Grad kupuje proteze
Gradonačelnik Dragan Đilas obećao je juče da će Grad snositi sve troškove nabavke proteza za teško povređenu kerušu i ocenio da gradska vlast “nema mogućnost da se bori protiv bolesnih umova koje odsecaju šape psima”
Na sastanku grupe građana i predstavnika Sekreterijata za stanbene i komunalne poslove sinoć je potvrđeno da će Grad finansirati proteze za psa, i dogovoreno je da se ubuduće vrši obuka policije, koja treba ozbiljnije da shvati zločince koji zlostavljaju životinje. U skorijem periodu biće uveden kol centar na koji će svi građani moći da se jave i da prijave zlostavljanje životinja. To je predlog građana, koji je Grad usvojio – rekla je za „Blic“ Sandra Spoja, iz Udruženja za zaštitu životinja „Evropska inicijativa 17“.
 Izvor: "Blic.rs"

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар