Na društvenoj mreži "Fejsbuk“ pojavila se stranica koja poziva na ubistvo predsednika Srbije Borisa Tadića, pod nazivom "Tadiću džaba ti blindirana mečka, kad otvoriš vrata snajper te čeka“. Kako ''Vesti-online'' nezvanično saznaju, Odeljenje za sajber kriminal je upoznato sa situacijom i nadgleda razvoj događaja. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da je istraga u toku.
 


Istraga je u toku: Ivica Dačić
''MUP će oštro reagovati kada je u pitanju svaka pretnja koja dolazi ne samo državnim funkcionerima, nego i svakom građaninu ove zemlje", rekao je Dačić novinarima u pauzi skupa posvećenog upravljanju u vanrednim situacijama.
 

Dačić je istakao da je u ovom konkretnom slučaju neophodna saradnja sa SAD kako bi američko Ministarstvo pravde naložilo centrali društvene mreže Fejsbuk da Srbiji dostavi tražene podatke.

 
Stranica je puna uvreda i psovki na račun predsednika Srbije, kao i poziva na nasilno svrgavanje sa vlasti. Neki od komentara koji se mogu pročitati su "biću još ponosniji kada oteramo ova g.... sa vrha“, "bagerom su došli, bagerom će i otići“, "prodao nas je da uđe u EU, da on dobije pare! Majku mu j.... ustašku“, "kakav snajper ... govnjiva motka i septička jama umesto groba”…
 

Na stranicu se ne može učlaniti, već samo ostaviti komentar "like“, što je do sada uradilo oko 200 ljudi.
 
Kako ''Vesti-online'' saznaju, Predsedništvo Srbije je obavešteno o pretnjama koje su se pojavile na ''Fejsbuku'', a rečeno nam je da za sada nema nikakvih informacija i da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti objavljeno zvanično saopštenje povodom toga.
 
Pretnje smrću su proteklih dana preko iste društvene mreže upućivane i bivšem hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću.
 

Očekujem najoštriju i najžešću reakciju državnih organa: Jelena Trivan
Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan pozvala državne organe da najoštrije reaguju zbog pretnji predsedniku Srbije Borisu Tadiću.
 
"Očekujemo da reakcija državnih organa bude najžešća i najoštrija i da u ovom smislu treba da reaguju sve nadležne institucije, od bezbednosnih do pravosudnih, ali takođe očekujemo oštru reakciju i političkih partija i medija", rekla je Trivan novinarima u Skupštini Srbije.
 
Na pretnje šefu države reagovala je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, ocenivši da pretnje predstavnicima vlasti neće sprečiti realizaciju programa Vlade Srbije, a pre svega borbu protiv korupcije i kriminala.

Kad su pretili Velji, nikome ništa

 
Poslanici Nove Srbije su osudili pretnje upućene šefu države i, kao i ostale parlamentarne stranke, pozvali državne organe da reaguju, ali "ne po dvostrukim aršinima, kao kada se u medijima pojavila informacija da grupa od 18.000 članova preti Velimiru Iliću a niko nije reagovao".


Prema njenim rečima, Tadić je "u fokusu svih onih čiji će interesi u toj borbi biti osujećeni" i zato nadležni državni organi treba da preduzmu sve kako bi bezbednost predsednika države bila osigurana.

Ista pravila, ukazali su oni, trebalo bi da važe i za predsednika, ministra, poslanika i običnog građanina i pretnje treba ozbiljno sankcionisati, ali "ni po babu, ni po stričevima", već svi budu pođednako zaštićeni.

U Srpskoj radikalnoj stranci su napomenuli da niko od poslanika, funkcionera i članova te stranke nije ni na koji način doprineo da šefu srpske države budu upućene takve pretnje, dok su liberali naglasili da u Srbiji svaku pretnju, pogotovo ako je upućena predsedniku, treba krajnje ozbiljno shvatiti.

Izvor: "vesti-online"

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар