Avalski toranj, simbol Beograda i Srbije, danas po podne svečano je otvorio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, poručivši da ta građevina treba da bude simbol budućnosti Srbije.


Svečanosti prisustvuje predsednik Srbije Boris Tadić, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, premijer Mirko Cvetković sa članovim kabineta, patrijarh srpski Irinej, crkveni velikodostojnici, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i mnogobrojni građani.

Ceremonija svečanog otvaranja Avalskog tornja, najviše građevine na Balkanu, počela je oko 17 sati intoniranjem državne himne "Bože pravde".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poželeo je da nijedan drugi gradonačelnik više ne bude u prilici da ponovo otvara Avalski toranj.

"Imamo ga, čuvajmo ga", rekao je Đilas dodajući da toranj ne treba da bude poruka prošlosti, već poruka za budućnost.


Irinej: Simbol ljubavi i kreativnosti
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je nakon otvaranja Avalskog tornja da taj toranj predstavlja simbol ljubavi, kreativnost i stvaralaštva jednog naroda. "Rušiteljima nikad niko nije podigao spomenik, ali graditeljima jeste'', istakao je patrijarh i dodao da je Srbija kao ptica feniks koja se bezbroj puta rušila, ali onda i obnavljala.
Sa ovog tornja, dodao je Đilas, Beograd će bolje videti Srbiju, njene probleme, a ostatak Srbije će, gledajući toranj, videti svoj glavni grad i ponositi se njime.

Beograd je lokomotiva voza koji se zove Srbija i nema smisla da ona dođe na cilj bez vagona, ili da vagoni ostanu na pola puta do cilja, rekao je Đilas.

Đilas je poželeo budućim gradonačelnicima Beograda da nikada više ne dođu u situaciju da otvaraju Avalski toranj.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je zadovljstvo otvaranjem Avalskog tornja ističući da on predstavlja za Beograd i celu Srbiju isto ono što i svetionik za pomorce.

"Ovo je zaista velika stvar...Ostaće dugo za nama i vredi svaki dinar koji je uložen", rekao je Šutanovac za RTS posle otvaranja Avalskog toranja.
Tadić: Žao mi je što ovde nije i Koštunica
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je jedna Vlada Srbije počela izgradnju Avalskog tornja, a druga Vlada ga završila i da mu je žao što bivši premijer Vojislav Koštunica nije na današnjem svečanom otvaranju tornja.
"Žao mi je što Koštunica nije ovde, njemu je bilo mesto ovde", izjavio je Tadić RTS-u.
"Mi smo podigli Avalski toranj kao zemlja. Čestitam građevinarima i projektantima. Sada gradimo tri mosta, autoputeve i, korak po korak, za dve do tri godine završićemo sve kapitalne projekte", rekao je Tadić.

Ispred ulaza u Avalski toranj postrojena je garda Vojske Srbije, tu su istaknute kulturne i javne ličnosti, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić i brojne novinarske ekipe.

Svečano otvaranje, Avalskog toranj koji su vazdušne snage NATO srušile 1999. tokom bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Radio-televizija Srbije.

Tijanić: Produžili smo ga za metar
Generalni direktor RTS-a zahvalio se svima koji su učestvovali u gradnji tornja, prenosi RTS. "Toranj je jasan dokaz šta možemo, kakvi smo i koliki kada se ujedinimo oko zdrave ideje i okupimo zarad naše zajedničke Srbije. Produžili smo ga za metar. Neka u taj metar stane večna pouka i za one koji su ga rušili i za nas koji smo ga podigli", istakao je generalni direktor RTS-a.
Avalski toranj je visok 204,5 metara, metar viši nego stari, i najviša je građevina na Balkanu, a i izgradnji je utrošeno 5.000 metara kubnih betona i oko 500 tona armature.

Novi toranj nalazi se na mestu na kome se nalazio stari, koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine. Avalski toranj je za metar viši od starog, tako da sada ima 204,5 metara. Na 120. metru se nalazi restoran od 100 kvadratnih metara, a na 124. metru vidikovac do kojih voze liftovi koji se kreću tri metra u sekundi.

Stari toranj, koji je u rad pušten 1965. godine služio je kao TV repetiror, a istu funkciju imaće i novi toranj. On je građen bez odstupanja od projekta arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića, tvoraca starog Avalskog tornja.

Na svečanom otvaranju najavljeno je prisustvo brojnih zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života, među kojima su i predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Novac za izgradnju Avalskog tornja prikupljan je kroz različite akcije i priloge građana i kompanija, a deo novca izdvojili su i država Srbija i Grad Beograd.
Otvaranje tornja na Avali do sada je dva puta bilo odlagano: zbog dana žalosti zbog pogibije poljskog predsednika Leha Kačinjskog, a zatim i zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Izmene saobraćaja
Zbog svečanog otvaranja Avalskog tornja danas će biti uvedena linija javnog gradskog prevoza od podnožja do vrha Avale, a linije ka Avali biće pojačane. Uspostaviće se lokalna autobuska linija 400L koja će ići od podnožja Avale do vrha. Njome će saobraćati četiri vozila, koja će koristiti početno stajalište u podnožju Avale i krajnje stajalište na vrhu. Biće uspostavljena i linija 401L (Bubanj Potok-Pinosava), kao i linija 408L (Beli potok- Trešnja), a biće pojačane i linije 401, 402, 403 i 405.

Program
  • 17.00 Svečanost otvaranja Tornja. Program vodi Vladimir Jelić, dok će u umetničkom delu nastupiti hor i zabavni orkestar RTS-a i Hor „Kolibri“
  • 18.00 Muzički program koji izvode učenici muzičkih škola „Slavenski“ i „Stanković“
  • 20.00 Vatromet
Napomena: Otvaranje Avalskog tornja direktno će prenositi RTS
Izvor: "Blic.rs"

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар