Amazonov revolucionarni ebook čitač, Kindle 4, prodat u milionima primeraka do sada, osvojio je sve zaljubljenike čitanja, jer za razliku od drugih tablet uređaja, nema zračenja očiju tokom čitanja.

Kada je krajem septembra Amazon najavio novu generaciju e-čitača, situacija je postala zbunjujuća sa čak pet modela koji nose naziv Kindle. Četvrta generacija Kindlea po prvi put, na iznenađenje mnogih, nije potisnula prethodnu iz prodaje.
Zvuči kao da je Amazon zakomplikovao stvar, ali je zapravo kupcima povećao mogućnost izbora. Kindle 3 je preimenovan u Kindle Keyboard, veći model DX je zadržao ime, a porodici su se pridružili Touch i Fire. Uređaj koji je osnovni model nosi u nazivu samo Kindle, i upravo je on predmet našeg interesovanja. Najjeftiniji Kindle model sa cenom od 109 dolara već je dovoljno primamljiv za svakog koga plaše drakonske cene uvoza, a sa poštarinom i carinom izlazi oko 140 evra, što je jedva nešto skuplje od e-čitača koji se mogu nabaviti u našim prodavnicama.

A šta nam to donosi novi Kindle? Prvi pogled na njega odmah otkriva i najveću promenu – tastatura, koja je bila glavna odlika modela Kindle još od prve serije, više ne postoji. Direktna posledica toga je veliko smanjenje dimenzija, što je ogromna prednost za uređaj ove namene. Takođe, novi Kindle daleko bolje leži u ruci, težak je svega 170 grama, ima manje zaobljena leđa, pa nema osećaja da će vam svakog trenutka iskliznuti iz ruke. Međutim, pored težine, novi Kindle izgubio je i neke funkcije. Interna memorija je sa 4 smanjena na 2 GB, a slot za kartice ponovo je izostao. Integrisanih zvučnika nema, kao ni audio izlaza, tako da o glasovnoj naraciji, muzici i audio knjizi na ovom modelu nema ni govora.

Šestoinčni e-Inkov ekran Pearl generacije je identičan onom viđenom kod modela Kindle 3, uz promenjen režim osvežavanja (nakon pet parcijalno osveženih strana vrši se puno osvežavanje slike). Iako se parcijalno osvežavanje izbegava zbog mana ekrana – pojave duhova, kod prikaza teksta na novom Kindleu nismo primetili nikakve probleme, a ghosting je vidljiv samo u dokumentima sa mnogo grafike. Nedostatak tastature doneo je i neke mane. Pretraga dokumenta korišćenjem navigacionog D-pada i on-screen tastature je, blago rečeno, očajno iskustvo, a o korišćenju ionako sporog web browsera nema smisla ni pričati – i ono malo funkcionalnosti, poput pregleda Wikipedije u article modu, izgubljeno je usled presporog načina unosa teksta. Zamerili bismo i nepostojanje direktnog tastera za promenu fonta i veličine slova. Ta funkcija je prebačena u meni Knjige, nije joj teško pristupiti, ali smo mišljenja da ona prosto mora da ima mesto koje je pri ruci.

Smanjena težina je neumitno posledica i manje baterije, tako da novi Kindle može da izdrži dve-tri nedelje rada, naspram mesec dana kod stare serije. Iz svega navedenog možemo zaključiti da ukoliko već posedujete Kindle 3, nema razloga da ga menjate. S druge strane, ukoliko tek nabavljate e-čitač, treba dobro razmisliti o tome šta vam je zaista potrebno. Kindle 3 nudi bolju bateriju, više memorije, zgodniji je za baratanje rečnicima i dodavanje beležaka, a ima i audio podršku. Kindle 4 je pak daleko lakši, manji i jeftiniji (što je na našim prostorima možda najbitnije), a podjednako dobro obavlja svoju osnovnu funkciju, pa ukoliko ga kupujete prvenstveno radi čitanja, logičan je izbor.

(Svet kompjutera)
ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар