Danas je tačno sto godina od rođenja francuskog fotografa po imenu Rober Duano. Rober Duano rođen je 14. aprila 1912. godine u Francuskoj, odnosno u malom predgrađu Pariza. Duano je bio poznat kao majstor francuske humanističke fotografije. Tokom svog dugog života i svoje duge karijere, Robert Duano je menjao stilove od nadrealizma do avangardnog stila.

Kada je imao trinaest godina, Rober Duano je upisao umetničku školu, u kojoj je napravio prve korake u vizuelnim umetnostima. Tek 1929. godine, Duano se zainteresovao za fotografiju, a od 1934. godine profesionalno je radio za “Reno”. Rober Duano je odlučio da postane slobodni fotograf.

Međutim, iznenada je bio mobilisan, i godinu dana je služio vojsku u Francuskoj. Pred sam kraj rata, Duano je počeo da radi za Pokret otpora, gde je morao da radi kako bi imao neku zaradu. Tu je bio angažovan za izradu razglednica i čestitiki. Rober Duano je 1949. godine, potpisao ugovor sa časopisom “Vogue”.

Rober Duano je 1952. godine započeo svoju karijeru kao nezavisni fotograf. Tek nakon završetka Drugog svetskog rata, Duano je zajedno sa Edvardom Bubom i Vilijem Ronijem, postao vodeći majstor francuske humanističke fotografije. Rober Duano preminuo je u Parizu 1994. godine u 82. godini.

(Na vidiku)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар