Potegne za čašicom alkohola, kao i mnogi muškarci kada im partnerka uskrati orgazam, tvrde naučnici.

U studiji, objavljenoj u časopisu "Science", naučnici predlažu biologično objašnjenje zašto odgovor: "Ne večeras, dušo", ima za posledicu: "Daj još jedno piće".

Ukoliko njihovi rezultati budu potvrđeni, to bi moglo da pomogne naučnicima da pronađu nove vidove lečenja alkoholizma za koje bi bile zaslužne na hiljade frustriranih muva.

Jednog po jednog, istraživači su stavljali muvlje "Kazanove" u posudu sa ženkom koja je upravo završila parenje, tako da u tom trenutku nije bila ama baš nimalo zaiteresovana za seks. Ona bi bežala od nasrtljivog mužjaka, čak se s njim i fizički obračunavala. Mužjaci su svakodnevno tokom četiri dana izlagani ovoj "torturi", a na kraju bi odustali od svakog pokušaja da zavedu ženku.

Nakon ovog bolnog iskustva, odbačenim mužjacima je dato da biraju između redovne hrane i hrane umočene u alkohol. A oni su se prosto bacili na alkohol i očigledno bi se napili.

Istraživači su uradili eksperiment i sa mrtvim ženkama i rezultat je bio identičan. Čim bi, međutim, bili dovedeni u kontakt sa ženkama spremnih na seks njihova želja za alkoholom bi vidno opala.

Istraživači su potom proučavali supstancu u mozgu muva poznatu kao NPF. Oni misle da prijatne aktivnosti, kao upražnjavanje seksa, pospešuju aktivnost moždanih valova koji koriste NPF, što stvara ugodan osećaj. Ukoliko se muvi uskraćuje seks, sistem zapada u krizu, primoravajući muvu da potraži drugu vrstu "podsticajnih" aktivnosti poput ispijanja alkohola.

"Mislim da to funkcioniše na sličan način i kod ljudi", kazala je vođa istraživanja, Ulrike Heberlin sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku.

"Ukoliko je to tačno, moglo bi da nam bude jasnije zašto negativno iskustvo, kao što je seksualno odbijanje, može nekog da navede da pije", dodala je ona u izjavi za AP.

Troj Zars sa Univerziteta Misuri, koji nije učestvovao u istraživanju, smatra da bi dodatno proučavanje NPF-a moglo da rasvetli biologiju zavisnosti od alkohola i možda ukaže na nove terapije u lečenju zavisnosti od alkohola.

(Tanjug)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар