Film "Tražim pomilovanje ili velika tajna” o životu poznate srpske pesnikinje režiraće autor fimova "Mrtav ladan" i "Potera za sreć(k)om"

U pripremi je film o poznatoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović “Tražim pomilovanje ili velika tajna”, koji će obuhvatiti skoro ceo život pesnikinje, od njenog detinjstva do smrti.

Ovaj film biće klasičnog dramsko-biografskog žanra, sa minimumom dokumentarnog materijala, a film će, prema sadašnjem planu, režirati Milorad Milinković, autor filmova “Mrtav ladan”, “Potera za sreć(k)om” i “Zduhač znači avantura”.

Osnovna ideja jeste da se oda neizmerna počast pesnikinji i da se pomogne mladima da saznaju i zavole njeno ogromno pesničko delo – kaže idejni tvorac filma, scenarista Miloš Paramentić.

Film bi trebalo da bude završen do februara naredne godine, kada će se navršiti 20 godina od smrti Desanke Maksimović. Zasad još nije poznato ko će igrati Desanku Maksimović.

Desanka Maksimović rođena je 16. maja 1898. godine u Rabrovici kod Valjeva. Bila je pesnikinja, profesorka književnosti i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavila je više knjiga, od kojih su najpoznatije knjiga za decu “Vrt detinjstva”, “Ludilo srca” i “Srce lutke spavaljke”. Umrla je 11. februara 1993. godine u Beogradu, a sahranjena je u Brankovini kod Valjeva.

(Telegraf.rs / B92)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар