Dve moderno obučene devojke koje se kikoću dok gledaju mobilni telefon na trgu jednog starog evropskog grada mogao bi biti i prizor iz Pariza, ali u spotu koji je objavila Evropska komisija otkriva se da je reč o - Beogradu. U promotivnom spotu "So similar, so different, so European" (Tako slični, tako različiti, tako evropski) u sličnom kontekstu se spominju i ostale zemlje regije, a poruka je ista - i Balkan je deo Evrope.

U tekstu koji prati ovaj spot navodi se "koliko prelepa i iznenađujuća Jugositočna Evropa može biti".

"Da, ova regija je različita i upravo je to ono što je čini tako živom, uzbudljivom i fascinantnom", stoji u tekstu Evropske komisije.

Osim Srbije i Beograda, u spotu su poređeni i prizori iz Crne Gore (Boka Kotorska kao obala Švedske), Hrvatske (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu poput Opere u Beču), Makedonije (studenti u Skoplju kao kolege s Kembridža), Bosne i Hercegovine (skokovi sa Starog mosta u Mostaru kao prizor iz Južne Italije), Kosova (redakcija televizije slična onima u Španiji), Turske (šljašteći neboderi poput onih u Frankfurtu)...

"Jedna stvar je sigurna - Jugoistočna Evropa je prošla kroz izuzetne promene tokom poslednjih dvadeset godina, a naročito u protekloj deceniji. Na svom putu ka Evropskoj uniji, zemlje ove regije su transformisale svoja društva sprovođenjem niza dubokih reformi. Svako ko nije bolje upoznat s ovom regijom verovatno bi bio iznenađen koliko blaga se tu krije, koliko je tu potencijala i koliko lepote ima da se otkrije", stoji u promotivnom tekstu.

Evropska komisija saopštila je da je cilj ove kampanje da promeni način na koji građani EU posmatraju zemlje Balkana koje žele da se priključe EU.

Pogledajte spot: "Tako slični, tako različiti, tako evropski"



(Blic)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар