Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu sveta u 2011. godini u izboru prestižne fondacije Laureus, koja tradicionalno dodeljuje sportskog "oskara" najuspešnijima.


Novak je iza sebe ostavio ostatak nominovane konkurencije, u kojoj su bili fudbaler Barselone Lionel Mesija, sprinter Jusein Bolt, košarkaš Dalasa i nemačke reprezentacije Dirk Novicki, vozač Formule 1 Sebastijan Fetela i biciklista Kadel Evans.


Ova nagrada se dodeljuje od 2000. godine, a uručuje je fondacija Laureus, koja je u 2011. izdvojila oko 40 miliona evra za pomoć mladim sportistima u 91 državi.

Pobednika bira žiri koji čine sportske legende, a pored najboljeg sportiste sveta nagrađeni su još i:
najbolja sportistkinja - atletičarka Vivijan Čeriot (Kenija)
najbolja ekipa - fudbalski klub Barselona (Španija)
za "proboj godine" - golfer Rori Mekilroj (SAD)
za povratak godine - golfer Daren Klark (Severna Irska)
najbolji sportista sa invaliditetom - atletičar Oskar Pistorijus (Južna Afrika)
najbolji "akcioni sportista" - surfer iz SAD Keli Slejter (koji je četvrtim trijumfom izjednačio rekord Rodžera Federera po broju Laureus priznanja)
nagrada za dobrobit sporta: bivši fudbaler Rai (Brazil)


Uoči ceremonije, Đokovića je ugostio britanski premijer Dejvid Kameron.

Novak je došao na prijem koji je Kameron organizovao u svojoj rezidenciji u Londonu u čast svih nominovanih sportista za nagradu.

Srpski teniser je na prijem stigao u društvu devojke Jelene Ristić, a sa Kameronom je razgovarao o više tema kako je i bilo najavljeno.

Bilo je to drugi put u poslednjih nekoliko godina da Đoković dobija poziv od Kamerona. Prethodno su se susreli sredinom novembra 2010, pred završni turnir sezone kada je Nole bio u društvu Rafaela Nadala, Rodžera Federera, Endija Mareja i drugih učesnika Masters kupa.

Ko je bio u žiriju?
U žiriju koji odlučuje o dobitniku Laureus priznanja nalaze se sledeći slavni sportisti: Edvin Mozes (predsedavajući), Đakomo Agostini, Markus Alen, Franc Bekenbauer, Boris Beker, Jan Botam, Sergej Bubka, Bobi Čarlton, Sebastijan Kou, Nađa Komaneči, Japnig Deng, Marsel Desai, Kapil Dev, Mik Duhan, Dejvid Duile, Emerson Fitipaldi, Šon Ficpatrik, Don Frejzer, Kejti Frimen, Teni Grej-Tompson, Marvelus Marvin Hagler, Mika Hakinen, Toni Houk, Majk Horn, Miguel Indurain, Majkl Džonson, Kip Keino, Franc Klamer, Den Marino, Džon Mekinro, Naval el Mutavakel, Robi Neiš, Ilie Nastase, Martina Navratilova, Aleksej Nemov, Džek Niklaus, Geri Plejer, Morne Plejer, Morn di Plesi, Hugo Porta, Stiv Redgrejv, Vivijan Ričards, Monika Seleš, Mark Špic, Dejli Tompson, Alberto Tomba, Stiv Vou i Katarina Vit.(Blic)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар