Nedavno emitovana emisija "Da, Možda, Ne: Muzički identitet Srba - svilen konac" u kojoj je osuđena pesma "Mama" pevačice MC Sajsi koja govori o sponzorušma i negativnim tendencijama u društvu, navela je udruženje Poezin, koje se bavi izvođačkom poezijom i hip-hop kulturom, da izrazi protest zbog neopravdane napada na hip-hop kulturu u Srbiji.

Gosti emisije Olivere Kovačević bili su Nena Kunijević, muzički urednik RTS-a, Milutin Popović Zahar, kompozitor, Predrag-Cune Gojković, estradni umetnik i dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog i predsednica žirija Sabora trubača u Guči.
Nakon odslušanih petnaestak sekundi pesme "Mama" koja ima skoro 2 miliona pregleda na Youtube-u, pojedini učesnici RTS-ove emisije počeli su da spominju reči "cenzura i zabrana ovakve muzike", ali i uvođenje muzičke policije (čini se jedine policije koja nam u državi fali).



Kao da će cela nacija formirati "dobar" muzički ukus isključivo na osnovu slušanja onoga što "stručnjaci" proglase podobnim, a "muzička policija" odobri.

Zgražavanje nad svim mogućim savremenim pravcima u srpskoj muzici provlačilo se kroz celu emisiju i neki opšti utisak je da samo višedecenijsko postojanje pesme zavređuje pažnju slušalaca i da sve novo loše jer današnja muzika izaziva nasilje i zapravo svi problemi Srbije i njenih građana nastaju zbog groznih pesama (implicitno se nametnulo u emisiji koju možete pogledati ovde). Nije da branimo gostujuće u emisiji, ali svi oni imaju pozamašan životni staž, te ostaje nejasno kako je Olivera Kovačević zamislila koncept emisije o muzičkom identitetu nacije, a da nije kao gosta pozvala nekog predstavnika danas popularnih muzičkih pravaca.

Kako bilo, emisija se sigurno dopala penzionerima koji redovno plaćaju pretplatu javnom servisu, a što se muzičkog ukusa nacije tiče možda samo treba razvijati kritičku svest građana, ponuditi im sve, pa će oni sami odlučiti šta je kvalitetno i vredno slušanja.

I za kraj, ne bismo vam objašnjavali poruku sporne pesme, poslušajte je celu (ukoliko već niste).



(Trojka.rs)

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар