Postoje nagoveštaji da zavisnici od Interneta imaju promene na mozgu slične onima koje imaju narkomani ili alkoholičari, objavio je BBC.

Stručnjaci iz Kine kažu da bi ovo otkriće, objavljeno u listu PlosOne, moglo da dovede do novih načina lečenja zavisnika.

Tim istraživača, koje je predvodio dr Hao Lei sa kineske Akademije nauka iz Vuhana, skenirao je mozgove 35 osoba starosti između 14 i 21 godine.

Za 17 njih je konstatovano da imaju poremećaj zavisnosti od Interneta (IAD) na osnovu pozitivnih odgovora na pitanja kao što je "Da li ste imali više neuspešnih pokušaja da kontrolišete, smanjite ili prekinete upotrebu Interneta?".

Skeniranje mozgova magnetnom rezonancom pokazalo je promene u beloj moždanoj masi, delu gde se nalaze nervna vlakna, kod osoba koje su klasifikovane kao zavisnici.

Bio je uočljiv prekid u vezama između nervnih vlakana u delovima mozga zaduženim za emocije, donošenje odluka i samokontrolu.

Prof. Gunter Šuman, šef katedre na Biološkoj psihijatriji pri Institutu za psihijatriju na Kings koledžu u Londonu izjavio je za BBC da su slični rezultati dobijeni i kod zavisnika od video igrica.

Pitanja koja predstavljaju dijagnostičke kriterijume za zavisnost od Interneta su:

Da li ste preokupirani Internetom?

Da li osećate da Vam je svaki put potrebno sve više vremena na Internetu da biste se osetili zadovoljno?

Da li ste više puta bezuspešno pokušavali da kontrolišete, smanjite ili prekinete korišćenje Interneta?

Da li ste uznemireni, neraspoloženi, depresivni ili iziritirani dok pokušavate da smanjite ili prekinete korišćenje Interneta?

Da li ostajete 'onlajn' duže nego što ste nameravali?

Da li ste ugrozili ili rizikovali gubitak posla, ozbiljne veze ili mogućnosti za posao/obrazovanje zbog Interneta?

Da li ste lagali članove porodice, psihijatra ili nekog drugog kako biste prikrili koliko vremena zaista provodite na Internetu?

Da li koristite Internet kao način za bekstvo od problema ili lošeg raspoloženja (na primer osećaja bespomoćnosti, krivice, uznemirenosti ili depresije)?

Učesnicima koji su odgovorili potvrdno na pitanja od jedan do pet i barem još jedno konstatovana je zavisnost od Interneta.

Izvor: Mondo

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар