Od 1.000 maloletnica u Holandiji zatrudni 7, u Beogradu taj broj je 21!

Istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuje da tinejdžeri u našoj zemlji u proseku prvi seks imaju sa 17 godina, a stručnjaci napominju da je sve više onih koji u odnose stupaju daleko mlađi.

"Iz godine u godinu broj mladih od 15 do 19 godina koji su stupili u odnose se povećava. Recimo, u 2006. godini 29 odsto mladih tog životnog doba započelo je seksualni život, što je za deset procenata više nego u 2000. (18,6)", navode u Institutu.

S druge strane, dr Anđelko Hladiša iz Zavoda za javno zdravlje upozorava da se u našoj zemlji granica za gubljenje nevinosti pomera, pa se beleži porast seksualno aktivnih adolescenata mlađih od 15 godina.

"To je zabrinjavajuće. Reproduktivno zdravlje mladih opterećeno je ozbiljnim problemima", kaže za "Press" Hladiša. On napominje da u Srbiji u tom uzrastu svake godine zatrudni oko 50 na 1.000 devojaka, što je između 6.000 i 7.000 maloletničkih trudnoća.

"Poređenja radi, u istom uzrastu u Holandiji se dogodi sedam, a u Velikoj Britaniji, koja ima najlošije zdravstveno stanje adolescenata, 28 trudnoća na 1.000 devojaka. Kod nas je samo u Beogradu 2010. godine registrovana 21 trudnoća na 1.000 devojaka ovog uzrasta", navodi dr Hladiša.

Prema njegovim rečima, neplanirana trudnoća predstavlja rizik po zdravlje, kao i veliki psihički i emocionalni problem.

"Majke tog uzrasta usled nezavršenog telesnog sazrevanja mogu da imaju komplikacije tokom trudnoće i porođaja, a beba može da bude rođena pre vremena i da zaostaje u razvoju", upozorio je on.

I doktorka Ana Mitrović Jovanović iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" kaže da devojčice prerano gube nevinost.

"Najmlađa devojka svoj seksualni život započela je sa 12 godina. Takvi primeri govore da je neophodno da nastavimo javno da promovišemo značaj priče o seksualnoj edukaciji", rekla je Mitrovićeva. Ona ističe da kontracepciju ne koriste dovoljno ni zreliji ljudi, što se očekuje s obzirom na njihovo veće obrazovanje, pa je ne čudi što je mladi ne koriste.

"Procenjuje se da manje od 30 odsto adolescenata koristi prezervativ. S obzirom na to da nema zdravstvenog vaspitanja u školi, a trebalo bi da se uvede, onda je potpuno logično da i njihova edukacija nije adekvatna", kaže Mitrovićeva.

Epidemiolog Instituta "Batut" dr Danijela Simić istakla je da mladići ipak više praktikuju odnos sa partnerom sa kojim nisu u stalnoj vezi nego devojke. "Čak 26 odsto mladih imalo je seksualne odnose sa partnerom sa kojim nisu u vezi", navela je Simićeva.

Interesantno je da je Istraživanje "Batuta" pokazalo da o kontracepciji značajno više vode računa maloletni nego mladi. Naime, o zaštiti vodi računa 53,4 odsto devojaka uzrasta od 15 do 19 godina, a 41,7 odsto devojaka od 20 do 29 godina. I u ukupnom broju mladih kontracepciju najmanje koriste mladi od 25 do 29 godina.

Izvor: Mondo

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар