Svima je jasno šta #SOKOJ radi i kako radi. Interesanta je činjenica da postoje stvari koje MI/VI niste znali o istima.

Hajde da krenemo redom, poznato je svima da #SOKOJ naplaćuje kazne zbog reprodukovanja muzike! Kažu mora, ako se ne pretplatiš na emitovanje, kazna te sledi pre ili kasnije.

Isto tako kažu da prave zaštitu autorskih prava, molim Vas. Mislite li da to, što neko, u nekoj trafici sluša neku Madonu, da će ona dobiti dinara od toga (Da, tako kažu i tako bi trebalo)! Pored običnih smrtnika koji plaćaju kazne postoje i kafići koji imaju paušalne pretplate, takođe i sve radio stanice, emiteri itd. plaćaju istom metodom („paušalnom“).

Dođe neko i kaže: “E ti ćeš baš toliko da platiš, jer sam ja toliko rekao“. Nije bitno ko odlučuje.

No idemo dalje, pošto se „paušalno“ sve naplatilo onda su smislili da „svadba“ „band“- ovi moraju da imaju akreditaciju. Dakle svaki muzičar mora da ode na testiranje da dobio licencu. Ta „dozvola“ je za muzičare po KUD- ovima iznosila nekih 20-30 e godišnje (KUD- ovi su najjeftiniji). Sve je to ok, platio si im koliko je trebalo, deluje pošteno. Medjutim pred svaku svirku moraš da napraviš spisak pesama i da daš 1 euro za svaku! Nije bitno dal ćeš pevati Cecu, Madonu, Sinana, Jašara, 50cent-a… sve jedno je!

Dobro oteli su, a sada ću pojasniti i kako dele!

Pošto su se svi naplaćali, radio stanice, kafići, sitni lokali, prodavnice, band- ovi, muzičari itd. Treba te pare negde podeliti (naravno ne sve)!

Tako #SOKOJ opet „paušalno“ isplaćuje muzičare po „autorskim pravima“.

Moja koleginica, inače muzičar (komponuje, svira gitaru i peva) u jednom ne mnogo poznatom etno band-u na svaka tri (čitaj) 3 meseca primi po 15.000 RSD.

Najslušaniji dobija i najveću „paušalnu“ zaradu, to je sasvim logično! Dakle ko je najslušaniji po #SOKOJ -u?

Krenimo u nazad:

Treće mesto pripada Željku Joksimoviću, pa dobro to možda i jeste prihvatljivo. Ko zna šta sve napiše, obradi uradi neka mu je!

Drugo mesto zauzima Vlado Georgijev. Da onaj isti Vlado koji je na jednoj od EVROVIZIJA nosao transparente i pljuvao po tim istim ljudima koji otimaju pare za autorska prava, a sad je prvi čovek u celoj priči! Ali ne skroz prvi!

A prvo mesto i „najočekivanije“ je Mlađa Dinkić i to puta 3 kruga* , što znaci 9 meseci je Mlađa bio najslusaniji u Srbiji i samim tim primio najveći „paušalni“ honorar od #SOKOJ -a.

Pa rekoh da pitam, znate li vi koju Mlađinu pesmu?!

*Ovaj rasored je bio „zvaničan“ pre nekih 6 meseci.


Morao sam da dodam! Evo članka gde #SOKOJ procenju da je „Buđav lebac“ od SARS -a pušten jednom i isplaćeno im je 16,5 dinara!

Grupa S.A.R.S. između velikog hita i neverice koliko im je za isti isplaćeno.

Iako je pesma bila apsolutni hit, prema zvaničnim podacima SOKOJ, za godinu je emitovana samo – jednom

Evo i linka ka njihvom tekstu!

http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:246589-Za-Budjav-lebac-16-dinara

A EVO I LINK ZA PETICIJU!

Peticija za ukidanje i zabranu delovanja SOKOJ-a na području Republike Srbije.
http://www.gopetition.com/petitions/peticija-za-ukidanje-i-zabranu-delovanja-sokoj-a-na-pod.html

KOMPLETAN TEKST PREUZET ODAVDE.


ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар