Šta radi Čak Noris u Bugarskoj? Snima film. I to nije vic. A sa njim su i Švarceneger, Stalone, Brus Vilis, Žan Klod Van Dam... Snimaju film "Plaćenici 2“.

Kako Bugarska već godinama uspeva da privuče vrhunsku holivudsku produkciju?

Kada su devedesetih po Bugarskoj počeli da se šetaju akcioni junaci poput Arnolda Švarcenegera, Silvestera Stalonea, Brusa Vilisa ili Žan Klod Van Dama, Bugarska je postala poznata lokacija za snimanje holivudskih produkcija.

Svi nabrojani, i ne samo oni, tu je i Čak Noris, Miki Rurk, snimaju drugi deo akcionog filma "Plaćenici“ (The Expendables). Prvi deo je prošle godine zabeležio veliki uspeh i u velikom broju zemalja se nije skidao sa prvog mesta lista najgledanijih filmova.

Budžet nastavka filma „Plaćenici“ iznosi 80 miliona dolara. Veliki deo te sume ostaće u Bugarskoj jer se film gotovo u celini snima u toj zemlji. Naravno da je to bio i razlog da ekipu poseti bugarski premijer Bojko Borisov i da "razmeni po koju“ sa nekadašnjim kalifornijskim guvernerom Arnoldom Švarcenegerom:

"Naravno da razmišljamo na koji način da u budućnosti podržimo filmsku industriju zato što ona predstavlja jednu vrstu reklame za našu zemlju. Konkurencija je velika. Veliki broj zemlja iz našeg susedstva nudi bolje subvencije, ali mi se trudimo da na tom planu pružimo najviše što možemo“, rekao je Borisov.

U svakom slučaju, Burgarska u jednoj stvari daleko ispred svojih konkurenata. Naime, cena koju oni nude za filmsku produkciju je neobično niska. To je naravno poznato Dejvidu Varodu, šefu kalifornijske produkcijske firme „Nju imidž“ u Bugarskoj.

"U filmskoj industriji se uvek traga za mestima gde je moguće snimiti film sa što manje novca. Bugarska jeste takvo mesto i zato smo mi ovde. Snimanje filma u Bugarskoj košta dvostruko manje nego u Nemačkoj“, kaže on. Isto tako je i tri puta jeftinija nego ostale istočnoevropske zemlje. Dovoljno je uporediti cene u Češkoj gde je sniman film o Džemsu Bondu "Kazino Rojal“.

Bugarska je u prednosti i zato što ima najnižu poresku stopu u Evropi. Reč je o takozvanoj fletrejt-stopi od 10 odsto za firme i pojedince. Upravo tako Bugarsku na internetu reklamira i kalifornijska kompanija "Nju imidž“.

Ali, Bugarsku atraktivnom za filmske ekipe ne čine samo niski troškovi proizvodnje, kaže Varod. "Ovdašnji filmski studiji imaju veliko iskustvo. Mi smo u Bugarskoj snimili preko 100 filmova, u proseku godišnje snimamo od 10 do 12 filmova", dodaje .
Švarceneger: Privreda Bugarske ima koristi

"Nju imidž“ u Bugarskoj od kraja 90-ih sarađuje sa državnim filmskom studijom "Bojana film“ koji je osnovan 1962. Godine 2005. kalifornijska firma kupila je "Bojana film“ za 19 miliona evra.

Oprema je modernizovana, kulise omogućavaju bezbrojne eksterijere, tu je i tim od 250 kompjuterskih stručnjaka. Varod kaže da je samo na taj način i moguće privući velika holivudska imena u Bugarsku.

I Arnold Švarceneger ukazuje da korist od te saradnje imaju ne samo bugarska filmska industrija nego i celokupna privreda. "Hoteli, restorani, i radnje kao i svi ostali mogu samo da budu u dobitku ako se bude snimalo više filmova“, kaže holivudska zvezda.

Računica je jasna: turisti, predstavnici medija i filmski ekipe će trošiti novac na smeštaj, hranu ili kupovinu. Ali, novac može takođe da ide direktno u infrastrukturu zemlje.

Za potrebe filma "Plaćenici 2“ sanirana je cela ulica i most koji su bili jedina veza za jednu od lokacija za snimanje - Devetašku pećinu. Do te turističke atrakcije poslednjih godina skoro da nije moglo da se dođe zato što su put i most bili u lošem stanju.

Izvor: B92

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар