Seksa i igara - U poslednjem istraživanju na ovu temu 36 odsto ispitanika izjavilo je da nije zadovoljno svojim seksualnim životom. Muškarci povećavaju, a žene smanjuju broj partnera

Srbi imaju seks od dva do tri puta nedeljno, najčešće to rade u spavaćoj sobi, uglavnom uveče i na jedno vođenje ljubavi u proseku potroše između 20 minuta i pola sata.
Od 17. godine, kada najčešće dožive prvo seksualno iskustvo, dok ne stupe u brak, žene u proseku promene tri partnera, a muškarci od sedam do 15 partnerki.
Epidemiolog Instituta za javno zdravlje „Batut" dr Danijela Simić navodi da je prema istraživanju zdravlja stanovništva iz 2006. godine 91 odsto odraslog stanovništva stupilo u seksualne odnose.
- Mladi u najvećem broju slučajeva prvi seksualni odnos dožive sa 17 godina - kaže Simićeva.
Primetno je i da se ta granica iz godine u godinu pomera naniže, pa je sve više mladih koji prvi seks imaju i pre 15. godine. Doktor Anđelko Hladiš, iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, s obzirom na to ocenjuje da je reproduktivno zdravlje mladih zabrinjavajuće.
- U Srbiji se godišnje u proseku registruje oko 50 trudnoća na 1.000 devojaka uzrasta od 15 do 19 godina. Generalno, 29 odsto mladih, između 15 i 19 godina, stupi u seksualne odnose, a među njima je značajno više muškarci nego devojaka - navodi dr Hladiš.

Granica se pomera
Mnogobrojna istraživanja pokazuju i da u seksu više uživaju muškarci, da otvorenije pričaju o njemu, ali i da više koriste zaštitu.
Kompanija „Bajer šering farma" je 2009. godine istraživala seksualne navike Srba (to je poslednje takvo rađeno istraživanje) i zaključila da nas je dve trećine, odnosno tačno 64 odsto, zadovoljno svojim seksualnim životom. Po istom istraživanju, muškarci žele češće da menjaju partnere, dok ženama nedostaju ljubav, nežnost i opuštenost.

Seksolog Savo Bojović takođe navodi da su muškarci daleko otvoreniji.
- Jedva čekaju da nađu partnerku koja će da prihvati njihove predloge. Žene su suzdržanije i više vode računa o tome s kim odlaze u krevet... Ali, i među njima ima izuzetaka, pa se žene, kada je seks u pitanju, dele u tri grupe - stabilne, labilne i indiferentne. Stabilne nisu zainteresovane za seks sa strane, indiferentne vole muža i porodicu, ali ako on ode na put, a ona oseti potrebu za seksom, to će sebi i da pripušti, dok su labilne one koje ne mogu bez seksa - objašnjava Bojović.
On potvrđuje da srpski muškarci do stupanja u brak u proseku promene od sedam do 15 partnerki, a žene tri partnera.
- Muškarci imaju potrebu da otvoreno govore o tome sa koliko su žena bili, a da bi se hvalili, ponekad i preteruju, pa se njihovi rezultati uvek primaju sa rezervom. Kod žena je suprotno. One uglavnom kažu da su bile sa manje partnera. Među pacijentima čak imam jednog koji kaže da je bio sa 800 žena. Muškarci uvek pojačaju brojku - zaključuje Bojović.

Više nije tabu-tema
Doktor Danijela Simić kaže da je istraživanje iz 2006. pokazalo da se u odnose sa partnerom sa kojim nisu u stalnoj vezi ili braku više upuštaju muškarci nego žene. Bez obzira na to što se svi slažu da o svom seksualnom životu Srbi ne govore dovoljno otvoreno, naši sagovornici ističu da seks u Srbiji više nije tabu-tema kao pre 10 ili 20 godina. Naprotiv, o njemu se često govori i više nego što bi trebalo.
- Pre nekoliko decenija kongres u Ohridu napustila je tadašnja direktorka jedne beogradske ginekološke ustanove, a za njom i sve prisutne žene, jer sam imao izlaganje o aparatu koji pomaže muškarcima sa lošom seksualnom funkcijom. Danas se sve promenilo u pozitivnom smislu, pa žene podstiču da se o tome priča - kaže doktor Bojović.

Zasluga medija
Ginekolog GAK „Narodni front" Ana Mitrović takođe smatra da seks više nije tabu-tema.
- Za to su najzaslužniji mediji. Ali, s obzirom na posledice neadekvatnog obrazovanja i nedovoljne edukacije, potrebno je seksualno obrazovanje uvući u obrazovni sistem - ukazuje Mitrovićeva.

Izvor: Press

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар