Da žene povremeno zaslužuju batine, smatra čak 10 odsto srednjoškolaca u Srbiji! Veliki procenat mladih uzrasta od 14 do 18 godina takođe veruje da prebijanje zaslužuju i pripadnici LGBT populacije, kao i da su Romi mentalno manje sposobni za učenje, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Helsinški odbor za ljudska prava!

Istraživanje sprovedeno od aprila do juna 2011. među učenicima srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru pokazalo je da je čak 33,9 odsto omladine ekstremno tradicionalno, pri čemu su devojke skoro pet puta manje tradicionalne od muškaraca.
Stav tipičan za ispitivanje tradicionalizma - „Porodica i brak su svetinja“ - podržalo je 77 odsto srednjoškolaca, a visok nivo tradicionalizma pokazuje i to što 30 odsto učenika podržava stav „Žena je ispunjena jedino kad postane majka“. Ipak, 80 odsto ispitanih slaže se da muškarac treba da se uključi u roditeljstvo.

Polovina ispitanika smatra da je abortus greh, a neki smatraju da je samo muškarac taj koji može da odlučuje o abortusu. Da „žene povremeno zaslužuju batine“, ocenilo je 10 odsto ispitanika, ali ipak 60 odsto njih svesno je da je nasilje u porodici veliki problem i bilo je spremno da takav slučaj prijavi.

Srednjoškolci mahom tvrde da ne razumeju osobe koje pripadaju LGBT populaciji, pa tako 41 odsto misli da su to bolesne osobe, a oko 62 odsto se ne slaže da osobama istog pola treba dozvoliti da stupe u bračnu zajednicu i usvajaju decu.
Čak 36,7 ispitanika ima ekstremno šovinističke stavove prema Romima. Oko 20 odsto ubeđeno je da su Romi mentalno manje sposobni za učenje, a više od 40 odsto đaka veruje da „Romi rađaju mnogo dece da bi ih zloupotrebljavali za prosjačenje“. Srednjoškolci su bili u prilici i da odrede i stavove na skali nacionalnih prijatelja i neprijatelja, pa su među neprijatelje svrstali najpre Albance, Hrvate i Rome, pa zatim Amerikance, dok na skali prijateljstva ubedljivo vode Rusi i Grci, a slede ih Bošnjaci.

„Svi da se angažujemo!“
Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko u razgovoru za „Alo!“ ističe da se stav mladih i društva prema manjinama i ugroženim grupama nije menjao godinama.
- Najviše zabrinjava odnos mladih prema drugima. Taj agresivni sindrom karakterističan je već godinama. Cela država, Ministarstvo prosvete, ali i pojedinci treba da se udruže u stvaranju novih liberalnih vrednosti - kaže ona.

Stavovi đaka
O Romima
Negativni:
- Treba ih ubiti
- Smrt Ciganima
- Hitler je za njih
- Treba ih istrebiti...

Pozitivni:
- Ne posvećuje im se dovoljno pažnje
- Deca su vaspitana da mrze Rome
- Stop rasizmu i nacizmu
- Sistem je kriv

O LGBT populaciji
Negativni:
- Pobiti! Bolest!
- Pede*e treba tući!
- Zaslužuju batine ako se javno izlažu
- Čekamo ih

Pozitivni:
- Svako ima pravo na svoj život
- U našoj školi je to teško javno reći
- Imam druga koji je gej
- Ni po čemu se ne razlikuju od ostalih

Izvor: Alo

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар