Pitanje koje se nameće kada je televizor kompanije Apple u pitanju nije da li će ga ta kompanija napraviti, već kada će ga Apple predstaviti, objavio je New York Times pozivajući se neimenovane izvore povezane sa ovom kompanijom.

"To je siguran proizvod", kazao je jedan zaposleni iz Applea novinaru NY Timesa. Prema istim informacijama, Džobs je počeo da radi na televizoru još prije četiri godine, nakon predstavljanja Apple TV-a – set top boxa koji na TV-u prikazuje sadržaj sa iTunesa.
U nedavno objavljenoj biografiji Stiva Džobsa, suosnivač Apple je autoru Ajsaksonu pomenuo televizor i rekao da će imati "najjednostavniji korisnički interfejs koje možete zamisliti" i taj bi interfejs mogao da predstavlja revoluciju i da u potpunosti promijeni način na koji koristimo televizore, a ključna komponenta tog interfejsa će biti Siri – Appleova aplikacija za upravljanje glasom.

Dakle, zaboravite daljinske upravljače – u budućnosti ćemo sa našim televizorom razgovarati i, umjesto da tipkamo po upravljaču, govoriti mu šta želimo da gledamo. Opcije takvog načina upravljanja su brojne – na primjer, možemo mu reći da potraži neku fudbalsku utakmicu koja je trenutno na programu, da prebaci na komediju, da nam pusti aktuelne vijesti...

Samo kažete "Snimi mi novu epozodu" i TV je snimi

Upravljanjem glasom će omogućiti jednostavno snimanje sadržaja – potrebno je samo reći: "snimi novu epizodu Lud, zbunjen, normalan" i sve ostalo je na televizoru, odnosno softveru – sam će pronaći program i vrijeme kada se ta epizoda emituje i snimiti je.

Kada poželimo da je pogledamo nećemo morati da tražimo po brojnim opcijama unutar interfejsa kako bi pronašli snimljeni sadržaj, nego ćemo samo reći: "reprodukuj snimljenu epizodu Lud, zbunjen, normalan" i ona će se odmah pokrenuti – jednostavnije od toga zaista ne može.

Način na koji danas koristimo televizore i kako ćemo ih koristiti u budućnosti sve se više mijenja pa već sada možemo da kupimo pametne televizore koji imaju Internet podršku i pristup brojnim aplikacijama, a njihov broj će sa godinama biti sve veći Ako Apple zaista predstavi televizor kojim ćemo upravljati glasom, ponovno ćemo moći da zaključimo da je Džobs bio ispred svog vremena.

Naime, način na koji danas koristimo televizore i kako ćemo ih koristiti u budućnosti sve se više mijenja pa već sada možemo da kupimo pametne televizore koji imaju Internet podršku i pristup brojnim aplikacijama, a njihov broj će sa godinama biti sve veći.

Navigacija takvim televizorima prilično je nezgodna, u šta su se najbolje uvjerili u Googleu sa svojim Google TV-om. S obzirom da nema smisla da TV ekrani budu osjetljivi na dodir jer su predaleko od nas, odabiranje aplikacija, ulazak u menije te pretraživanje mora se vršiti putem daljinskih upravljača, što može da bude komplikovan proces, a veliki problem je pretraživanje sadržaja – taj je problem "riješen" tako da su daljinskim upravljačima dodate tastature što ih čini još većima i nezgodnim za upravljanje.

Zato se upravljanje glasom čini idealnim načinom za upravljanjem televizorom – riješiće problem pretraživanja sve većeg broja programa koji su nam dostupni, olakšaće snimanje i reprodukciju snimljenog sadržaja, pokretanje aplikacija i slično.

Takođe, njihov bi TV trebao da bude povezan i sa ostalim Appleovim uređajima i uslugama pa, ko ne želi glasom, može da mijenja programe putem iPhonea, iPada i iPoda Touch, a putem iClouda direktno iz oblaka moći će da reprodukuje filmove, serije, muziku ili prikazivati fotografije.

U New York Timesu kažu da proizvodnja 42 inčnog Appleovog televizora još nije počela – problem su navodno previsoke cijene ekrana, ali ga na tržištu možemo očekivati krajem 2012. ili početkom 2013. godine.
<div class="yt-alert yt-alert-error yt-alert-player yt-rounded "><img alt="Икона обавештења" class="icon master-sprite" src="//s.ytimg.com/yt/img/pixel-vfl3z5WfW.gif"><div class="yt-alert-content"> Потребан вам је Adobe Flash Player да бисте могли да гледате овај видео. <br> <a href="http://get.adobe.com/flashplayer/">Преузмите га са Adobe сајта.</a> </div></div>
Izvor: Dnevnik.hr

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар