Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Nemačke sa 75:64, u četvrtom kolu Evrobasketa u Litvaniji. 

Ekipa Dušana Ivakovića se ovim trijumfom pridružila Francuskoj na čelu grupe B sa skorom 4-0.
Srbija je u do sada najtežem ispitu u Litvaniji odigrala najbolje. Nisu naši košarkaši imali oscilacije kao u svakom od prva tri meča i na kraju su sasvim zasluženo slavili novu pobedu. Najveće čestitke zaslužuje selektor Ivković koji je sjajno pročitao igru Nemaca što se videlo tokom svih 40 minuta.
Znalo se da će Novicki ubaciti svojih 20 i kusur poena, ali ostatak tima bio je tokom svih 40 minuta odsečen i zbog toga je i zabeležena pobeda.
Briljantnu partiju pružio je Miloš Teodosić iako je imao slab šut iz igre. Pored 12 poena Teodosić je imao i po devet skokova i asistencija. Najefikasniji je bio Duško Savanović (18 poena) koji je u finišu meča sa pet vezanih poena možda i prelomio utakmicu, kapiten Krstić je ubacio tri manje, a sjajan posao odradio je Milan Mačvan koji je u većem delu meča čuvao Dirka Novickog. Mačvan je na kraju imao devet skokova i pet poena.

Novicki je još jednom potvrdio klasu, u poslednjoj četvrtini je umalo sam sustigao veliku prednost Srbije, a na kraju je imao 25 poena i šest skokova. Kris Kejmen imao je 11 poena i 10 skokova, a 10 poena ubacio je Haman.

Srbija u ponedeljak takođe od 20 časova igra poslednji meč prva faze protiv selekcije Francuske. Ekipa koja dobije taj duel sa maksimalna četiri boda će u drugu fazu.

Za razliku od prva tri duela u grupi, selektor Ivković je napravio jednu promenu u starnoj petorci. Umesto Savanovića zaigrao je Mačvan jer je procena da bi krilni centar Makabija bolje mogao da sačuva najkorisnijeg igrača finala NBA lige Dirka Novickog.

Srbija je odlično otvorila meč. Mačvan je odigrao jednu dobru odbranu na Novickom, Teodosić je počeo odlično, baš kao i Krstić, i već posle dva minuta selektor Nemačke zatražio je tajm-aut (9-0).

Minut odmora urodio je plodom, serija Srbije je zaustavljena, a počela je serija Nemačke koja je postigla sedam vezanih poena. Kejman i Novicki nisu na početku bili previše raspoloženi, košarkaš Dalasa je čak promašio i čist zicer, a Srbija je na to odgovorila poenima Teodosića i dve trojke Kešelja (17:7). Konačan rezultat prve deonice postavio je Herber trojkom.

Početkom drugog perioda razigrao se Duško Savanović koji je postigao prvih osam poena naše ekipe u tom periodu (dve trojke). Nadovezali su se Krstić i Rašić poenima i selektor Nemačke je ponovo bio primoran da zatraži tajm-aut jer je Srbija došla do 13 poena viška (29:16).

Uspeli su Nemci nakon toga da se konsoliduju. Novicki je pogodio koš uz faul, zatim je ubacio i trojku i u 39. minutu bilo je 33:26. Međutim, Ivković je u pravom trenutku zatražio tajm-aut, Srbija je odgovorila serijom od 5-0 (dve asistencije Teodosića), a na poluvremenu je bilo 38:28 za Srbiju.

U prvih pet minuta nastavka nijedan tim nije stvorio prednost (7-7). Savanović je u 36. minutu pogodio trojku, a na to se nadovezao Krstić koji je nakon još jedne briljantne asistencije Teodosića zakucao preko Kejmena za najvećih plus 16 (51:35).

Pokušali su Nemcui do kraja trećeg kvartala da brzim šutevima za tri poena nešto promene, ali selekcija Srbije igrala je sjajno i veoma koncentrisano u odbrani, pa je pred poslednjih deset minuta bilo 57:41 za naše.

Dobro je tim Dušana Ivkovića otvorio poslednju četvrtinu, vrlo brzo je Srbija došla i do najvećih plus 18 (62:44), ali onda se razigrao Novicki i Nemci su vrlo brzo serijom 12-0 stigli do aktivnog rezultata četiri minuta pre kraja.

Seriju Novickog prekinuo je Savanović, ali Nemci nisu odustajali. Spustili su razliku Srbije na pet poena, a onda je Duško Savanović postigao možda i ključnu trojku (69:61) tačno 120 sekundi pre kraja.
U finišu meča popustili su i živci Novickog koji je napravio nameran faul na Krstići, pa je Srbija na kraju zabeležila i četvrtu pobedu u Litvaniji.

Izvor: B92

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар