Odbojkaška reprezentacija Srbije novi je prvak Evrope! Drugi put u istoriji, a prvi posle 2001. i trijumfalnog nastupa u Ostravi, naši odbojkaši su pokorili kontinent i pokazali da i dalje važe stihovi "čuvaj se, svete, plave čete". Srbija - Italija 3:1 (17:25, 25:20, 25:23, 26:24). 

Sećate se čuvene generacije u kojoj su bili Nikola i Vladimir Grbić, Gerić, Mešter, Mijić, Vujević, Boškan, Miljković, Vušurović, Jokanović, Marić i Škorić, a koja je uz selektora Zorana Gajića 2001. osvojila evropsku titulu? Taj podvig ponovili su neki novi momci, u čijim je redovima jedino kapiten Ivan Miljković znao kako izgleda boriti se u meču za zlato.

Naspram daleko iskusnijeg rivala, u čijim je redovima bilo i nekoliko "internacionalaca", poput opasnog Mihala Laska rođenog u Poljskoj, Dragana Travice čiji je otac Ljubomir bio selektor naše selekcije te Ivana Zajceva, čiji je otac Vjačeslav bio olimpijski šampion sa timom SSSR-a, srpski odbojkaši su nastupili hrabro. Baš poput svojih slavnih prethodnika. I baš poput njih, koji su vojevali protiv Sartoretija, Papija, Zlatanova, Feija, Meonija i drugih, sjajnom partijom došli su do titule.

Nije bilo lako, jer ni rival nije bio naivan, ali nisu posustale nove nade naše odbojke čiji je prosek godina tek nešto preko 24. Naprotiv. Posle izgubljenog seta u kome je prijem servisa bio najveći problem, razigrao se blok, a daleko bolje sprovođenje u delo pripremljene taktike diglo je na noge mnoge srpske navijače koji su bili na tribinama hale u Beču. Iz minuta u minut rival je trpeo raznovrsne odbojkaške udarce, kojih je bilo i kroz smečeve, i na mreži, ali i u sve boljoj odbrani koja je maestralno pokrivala sve delove terena.

Ipak, Italijani ne bi bili Italijani da u odbojci ne umeju da na nogama izdrže udarac i uzvrate još silovitije, pa su tako u trećem setu preokrenuli rezultat. No, vođstvo im nije kratko trajalo: neki novi klinci, u tim trenucima predvođeni Nikićem i Rašićem, u završnici te deonice došli su do 2:1 u setovima, a onda je trebalo stići pozamašnu prednost suparnika.

"Azuri" su, suočeni sa porazom od 3:1, krenuli silovito u četvrtom setu i uz razigranog Savanija dugo imali prednost od četiri poena, a potom je serija servisa Podraščanina donela izjednačenje pre drugog tehničkog tajmauta i tako najavila uzbudljiv finiš. On je "podgrejan" sudijski dodeljenom poenu našoj nacionalnoj selekciji zbog konstantnog "gunđanja" Italijana, potom su viđeni i sklekovi Miloša Nikića kada je njegov servis omogućio izjednačenje na 17:17, a zatim su usledile majstorije Milana Rašića.

Momak koji bi trebalo da rivalu zadaje probleme blokom, odlučio se da to radi odbranom i servisima, preokretom se od "-2" stiglo do "+2", ali je predah prijao italijanskim reprezentativcima koji sa tri uzastopna poena poveli sa 22:21. Na scenu je stupio igrač koji je dugo nazivan naslednikom Nikole Grbića, a zapravo je i sam veliko odbojkaško ime, Vlado Petković, koji je kao tehničar napravio blok za 23:22, a kada je spasena set-lopta "azura", uz sjajnu igru libera Rosića, as Terzića je doneo konačnih 26:24 i titulu za Srbiju!



 Drugo zlato
Naši odbojkaši su, što pod imenom Jugoslavije, što kao Srbija i Crna Gora a što kao Srbija, do ovog šampionata jednom bili prvi, jednom drugi, a šest puta treći na prvenstvima Evrope. Italijani su evropska velesila u odbojci, šest puta su bili šampioni kontinenta, a po dva puta su osvajali srebro i bronzu do ovog turnira.


Izvor: Blic


ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар