„Previše je sličnosti u scenariju novog filma Anđeline Žoli i mog romana ‚Slamanje duše“‘, tvrdi pisac Josip Knežević, rođeni Sarajlija, inače autor prvog ratnog dokumentarca o Sarajevu! Knežević u izjavi za „IN magazin“ tvrdi da mu je pao mrak na oči kada su delovi scenarija Anđelininog filma „Zemlja krvi i meda“, koji je sniman u Budimpešti s plejadom domaćih glumaca, dospeli u javnost. „Anđelina je moju priču ogolila, uprostila i amerikanizovala, izmenila je narodnosti.
Od velike tragedije koja se Bosni dogodila oni prave ‚Trumanov šou‘ ili emisiju ‚Opra‘. Njen film je za mene prosrpski, verovatno finansiran i tim novcem.“
Knežević kaže da se scenario u velikoj meri podudara sa radnjom njegove knjige o Mirni, Hrvatici iz Sarajeva, koja je tokom rata u BiH preživela srpske logore.
Knjiga „Slamanje duše“, koju je Knežević objavio pod pseudonimom James J. Braddock, objavljena je 2007, a tiraž od 3.000 primeraka prodat je bez ikakve reklame. Knežević kaže i da je pokušao da stupi u kontakt s Anđelinom Žoli i pomogne joj da razradi priču, ali, nakon što je odbijen, tvrdi da će slavnoj glumici „zagorčati život“. Prema sinopsisu Anđelininog filma, glavna junakinja Ajla se početkom rata razdvaja od momka Danijela. Igrom sudbine, njih dvoje se sreću u logoru - ona kao zarobljenica, a on kao komandir logora gde ga je postavio otac, visoki oficir JNA. Knežević, koji trenutno živi u Zagrebu, tvrdi da je priča skoro identična opisanoj u njegovoj knjizi. „Radnja moje knjige je istinit događaj i govori o jednoj Hrvatici, koja je s decom bila zarobljena u srpskom logoru pokraj Sarajeva. I njen muž Sead takođe je bio zarobljen, a nisu znali jedno za drugo. Sudbina je učinila da je u komandi logora jedini koji je nije silovao bio Crnogorac Ljuban. Taj komandant je jedini imao obraza da oslobodi i Mirnu i njenu decu, ali i muža. Spasao ih je, a njega su ubili“, rekao je Knežević.

Angažovao advokate! 
„Pokrenuo sam pravnu zaštitu u Americi i medijsku kampanju, pa neka se zna. Uz mene stoji nekoliko udruženja žena žrtava rata, koje ću uključiti u svoj projekt „Most ljubavi“, kao i mnoge organizacije i naši ljudi izvan granica BiH i Hrvatske. Anđelina nije svesna šta dolazi. Oni su neobrazovani, nekulturni, bahati i bezobrazni i misle ako imaju novac da mogu da gaze po svima, pa i po meni! E prevarili su se!“, zaključio je svoju preteću optužbu Knežević.

Izvor: Alo

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар