Hrvatska carinska uprava u Jutarnjem listu objavila je oglas za prodaju luksuzne jahte Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink. Početna cena je 23.636.000 kuna - nešto više od 3 miliona evra bez carine, poreza i drugih davanja, prenose hrvatski mediji.

Mitrovićeva jahta "El Bosco V" zaplenjena je prošlog septembra, zbog kršenja hrvatskih carinskih propisa i međunarodne Konvencije o privremenom uvozu. Od tad je vezana u luci Kaštela. Registrovana je na gibraltarsku firmu El Bosco, gde je Mitrović većinski vlasnik.

Prošle godine jahta je uplovila iz Crne Gore u hrvatsko more, gde je zaustavljena radi kontrole. Utvrđeno je da u tom trenutku na njoj nije bio, a trebalo je da bude, vlasnik Željko Mitrović. Jahtu je vozio skiper, koji je imao ugovor o radu sa Mitrovićevom hrvatskom firmom, a prema hrvatskim propisima, na jahti u vlasništvu stranaca, odnosno stranih firmi, ne sme kao član posade raditi neko ko je zaposlen u hrvatskoj firmi.

Jahta je tada zaplenjena, a Mitrović nije želeo da plati dva miliona eura carine, zbog čega je El Bosco V postala državno vlasništvo. Na licitaciji u Dubrovniku, 17. avgusta, početna cena će biti 23.636.000 kuna - nešto više od 3 miliona eura. Jahtu je Mitrović kupio 2007. na Croatia Boat Show u Splitu, a iako je cena bila tajna, procenjuje se da ga je ovo zadovoljstvo koštalo više od deset miliona eura. Ipak, ako je želi nazad, sada je može kupiti na licitaciji - ispod cene.

Javna prodaja održaće se 17. septembra u 12 sati u Carinarnici Dubrovnik, a ako se jahta ne proda, sledeće javno nadmetanje bit će 25. septembra u isto vreme. Jahtu mogu da kupe fizička i pravna lica i osobe koje obavljaju drugu samostalnu delatnost sa sedištem u Hrvatskoj, uz uslov da su uplatili depozit od deset odsto početne cene. Roba se kupuje po principu “viđeno-kupljeno” pa je isključen svaki prigovor.

Inače, Mitrovićeva jahta plovi pod zastavom Gibraltara, dug je 31 metar, ima dve palube, šest kabina i dva motora sa po 2000 konjskih snaga. Na jahti su čamac od 5,5 metara s motorom, kao i vodeni skuter.

Izvor: Blic

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар