Animirani film o despotu Stefanu Lazareviću osmislilo je reditelj Nikola Vulović, koji zajedno sa Ninom Maljevićem privodi kraju rad na priči o sinu kneza Lazara i jednom od najživopisnijih likova iz naše srednjovekovne istorije * Premijera filma se očekuje na proleće 2012. godine.

Nikola Vulović rekao je novinarima da je o despotu Stefanu više saznao pre četiri-pet godina, od prijatelja koji je napisao predložak za scenario.



-Njegova životna priča me je oduševila, a najviše zbog detalja poput onog da se u Turskoj tukao protiv slonova koje su doveli Mongoli, baš kao i Aleksandar Makedonski. A takve stvari niko ne zna! Njegova priča je totalno filmska i bila bi idealna za dugometražni film-, kaže Nikola.

Filmovi poput "Boja na Kosovu" i "Banović Strahinja", na njega i celu njegovu generaciju ostavili su jak utisak, objašnjava Vulović.

-"Boj na Kosovu" ima dobre dijaloge i glumci su dobro odradili posao, ali današnji klinci taj film ipak ne mogu da shvate ozbiljno. A ‘Banović Strahinja’ je po meni jedan od najboljih domaćih filmova, jer ima totalnu špageti-vestern atmosferu, zbog muzike i svega...-, kaže Nikola, dodajući da je njegov animirani film rađen jednostavnim stilom koji nije tehnički i "hardverski" zahtevan.

-Ne možemo mi da se takmičimo s ‘Piksarom’, ali u ovakvoj stilizaciji ipak imamo šta da pokažemo svetu-, kaže Nikola.

Nikola smatra da današnji klinci nisu zainteresovani sa srednovekovnu istoriju, ali ih zato veoma zanimaju likovi iz filma "Vidimo se u čitulji".

-Sulejman u mom filmu recimo izgleda kao neki dizelaš, kriminalac... On je jedan od Bajazitovih sinova, a oni su se svi ponašali bukvalno kao današnji kriminalci. Bio je pijandura, preke naravi, a ubijen je u nekoj sačekuši izvan grada, nakon jurnjave konjima, što je bio ondašnji ekvivalent ‘bembarama’ i ‘audijima’. Bajazit je, s druge strane, bio drugačiji, stara škola-, objašnjava Nikola.

-Svi likovi su veoma kompleksni, a najveći izazov je bio odnos Stefana i Bajazita, jer su obojica izgubili očeve u Kosovskoj bici, s tim što je Bajazitu to možda i odgovaralo (smeh)... Kasnije su oni imali odlične odnose, a Bajazit je bio čak zaštitnik Srbije, sa Oliverom, Stefanovom sestrom, koja mu je bila glavna žena. S druge strane, Stefan je jedva dočekao da se reši turskog vazalstva - kaže Nikola.

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар