Radnja novog romana o Džejmsu Bondu smeštena je u Srbiju! Džefri Diver, pisac novog romana o tajnom agentu 007, dobio je prvu kopiju svoje knjige, koju mu je juče u Londonu isporučio marinac koji se spustio sa zgrade. Deo knjige stavio je i na svoj sajt, a iz materijala se može videti sledeće: Bond dolazi u Srbiju, govori srpski, jede ćevape, druži se sa agentima BIA i... spasava svet.

Radnja romana o najpoznatijem tajnom agentu ovaj put je smeštena u Srbiju i Dubai, a Džefri Diver je glavnog junaka opisao kao “čoveka sa ozbiljnog lica sa lovačkim ponašanjem”. U ovom nastavku, Bond se vraća iz Avganistana, i regrutovan je u novoj tajnoj agenciji koja je nezavisna od MI5 i MI6. Diver je, za razliku od Sebastijana Falksa koji je radnju svog originalnog romana o špijunu ubacio u 1967. godinu, priču smestio u sadašnje vreme, šalje svog junaka u Srbiju, i “daje mu odrešene ruke” da uradi sve što je potrebno da pokuša da spase živote hiljade ljudi.

U nekoliko poglavlja knjige opisano je kako je Bond stigao u Srbiju...

Bond na početku putuje vozom od Beograda do Novog Sada i ističe nekoliko zapažanja o Srbiji, između ostalog da na ulicama ima „najviše automobila marke ‘zastava’“. Potom, Bond se smešta u Novom Sadu, opisuje zgrade koje ga okružuju, a zaplet počinje. Agent 007 dobija poruku da se nađe u jednom restoranu, na roštilju sa čovekom koji govori sa jakim irskim naglaskom. Restoran u knjizi ima zanimljivo ime - „Roštilj“.

Bond shvata da je Irac meta, ali mu iz centrale nalažu da ne „radi“ sam, već da se sretne sa dvojicom operativaca BIA, srpske tajne policije. Agenti BIA, u četrdesetim godinama, pojavili su se pred Bondom spremni za borbu sa „beretama“ ispod jakne, a dovezli su se u staroj „folkvagen džeti“ na čijem sedištu su ostavljeni „kalašnjikovi“ i „uziji“. Jedan od agenata pominje da se njegov brat borio sa „Tigrovima“, jedinicom Željka Ražnatovića Arkana, pokušavajući da izmami neku reakciju od Bonda.



ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар