Darko Šarić (41), pljevaljski narko-bos, pokušava da se nagodi sa srpskim tužilaštvom, a za uzvrat traži kućni pritvor za sebe i slobodu za svog brata Duška, objavila je crnogorska „Revija D“. Šarić je navodno spreman da uz imovinu koja mu je oduzeta plati državi još pet miliona evra na ime novčanog dela kazne.

U ostvarenju ove namere Pljevljaku bi, navodno, trebalo da pomognu saradnici koji imaju veze s američkom agenturom.
Teoriju da bi Šarić posle godinu i po skrivanja mogao da se preda srpskim organima podgrevaju i izjave policijskih zvaničnika da nije bio vrh piramide u švercu kokaina iz Južne Amerike. Ukoliko bi razotkrio imena svojih šefova, Šarić bi mogao da za sebe izboksuje povoljniji položaj.
Milorad Veljović, direktor srpske policije, izjavio je juče za „Alo“ da i dalje ostaje pri stavu da Darko Šarić nije bio vrh piramide u srpsko-crnogorskom narko-kartelu.
- I dalje tvrdim da Šarić nije glavni, već da je iznad njega neko mnogo jači, ali u interesu istrage ne mogu da otkrivam o kome je reč. Mogu samo da kažem da je deo tog vrha iz Srbije, a drugi je iz inostranstva - rekao je Veljović.
Direktor srpske policije kaže da bi Šariću bilo najbolje da se preda jer je to i u njegovom interesu.
- On nema drugog izlaza. Za njega bi bilo najbolje da se preda i objasni sve o načinu funkcionisanja te narko-grupe - istakao je Veljović.
Prema navodima crnogorske „Revije D“, Šarić je svestan da će nadležni u Srbiji lako popustiti pod pritiscima iz Amerike, zbog čega se svojim kanalima obratio tamošnjim policijskim strukturama nudeći da im ispriča sve što zna o krijumčarenju narkotika na teritoriju SAD.
- Kao protivuslugu zatražio je puštanje na slobodu njegovog brata Duška, kome je nedavno ponovo produžen pritvor, pristajući i na višegodišnju kaznu kućnog pritvora. Glavni Šarićev adut za ovakav dil je činjenica da je njegova kompletna imovina u Srbiji već zaplenjena i rasprodata. Oduzimanje Šarićeve imovine je veoma sporno. Naime, oduzeta je prema zakonu, ali je veoma diskutabilno da li je njena prodaja pre nego što je Šarić pravosnažno osuđen u potpunosti legitimna. Međutim, on je prema nekim informacijama raspoložen da se ta imovina smatra delom potencijalnog dogovora s tužilaštvom i, preko svega toga, nudi još pet miliona evra na ime novčanog dela kazne, objasnio je izvor crnogorskog lista uz opasku Šarić bi mogao da tuži državu Srbiju i traži povraćaj imovine.
Prema navodima tog izvora, eventualni dogovor između Šarića i tužilaštva mogao bi biti poznat za nekoliko meseci, nakon usvajanja novog zakona o krivičnom postupku.

Nicović: „Zavisi kojeg je političara finansirao“
Advokat Marko Nicović, član međunarodnog borda direktora međunarodne policije za narkotike smatra da prema sadašnjem zakonu takav dogovor nije moguć jer je Šarić prvooptuženi za šverc tri tone kokaina iz Južne Amerike.
- Ali, čuo sam da se zakon menja, odnosno, da bi u tom slučaju dogovor bio moguć. Po novom nacrtu zakona, koji je u proceduri, nagodbu o priznanju krivice moći će da postignu svi, bez obzira na krivično delo koje im se stavlja na teret. Osim toga, Šarićeva nagodba bi zavisila i od toga kojeg je političara finansirao - kaže Nicović.

Nezgodan svedok
Da je Darko Šarić nezgodan svedok za neke političare, ali i funkcionere iz bezbednosnih struktura, ukazuje i tvrdnja njegovog uhapšenog advokata Radovana Štrpca. On je svedočeći pre neki dana u Specijalnom sudu izjavio da je deo državnog vrha Srbije i Crne Gore bio na otvaranju diskoteke „Municipijum“ u Pljevljima, u jesen 2009. Međutim, Štrbac nije želeo da otkrije njihova imena i predložio je sudiji da mu „Darko kaže imena tih ljudi“. On tvrdi i da je na otvaranju bio i iman kao gost, ali i visokopozicionirani zvaničnik Državne bezbednosti Srbije.
- Ko je sve bio na otvaranju pokazuje kojim je miljeom bio okružen - rekao je Štrbac.
Na pitanje sudije da li će Šarić reći i ko je taj čovek iz DB-a, optuženi je odgovorio:
- Hoće, hoće, i to će vam reći.

Detalji Cecine nagodbe
U Srbiji je dosad sklopljeno oko 70 sporazuma o priznanju krivice, a najpoznatiji je onaj između pevačice Svetlane - Cece Ražnatović (37), koja se sa tužilaštvom nagodila da joj se za malverzacije sa transferima fudbalera, na kojima je zaradila četiri miliona nemačkih maraka i oko 3,5 miliona dolara, izrekne kazna od godinu dana zatvora, a da državi u kasu uplati milion i po evra. Pošto će joj u kaznu biti uračunata i četiri meseca zatvora, koliko je 2003. provela u CZ-u u vreme „Sablje“, folkerka će u svojoj vili na beogradskom Dedinju da provede osam meseci u kućnom pritvoru. Pevačica, kao i ostali osuđenici, moraće sve vreme na nozi na nosi elektronsku narukvicu koja kontroliše svaki njen korak. O Cecinoj nagodbi odlučuje sutra Viši sud u Beogradu, a sagovornik našeg lista otkriva da će sporazum biti postignut. (Alo)

Odlična zarada

ŠTA VI KAŽETE? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар