BEOGRAD - Razgovori o sporazumnom priznanju krivice između predstavnika Višeg tužilaštva u Beogradu i zastupnika Svetlane – Cece Ražnatović (38), optužene za nezakonitu prodaju igrača i posedovanje oružja, započeli na inicijativu poznate pevačice, saznaje “Blic”.

Razgovore je inicirala Svetlana Ražnatović, čija je želja da dođe do sporazuma i da se što pre sve okonča, pa se i ona sama uključila u pregovore. Tužilaštvo je bilo spremno za razgovor, a tužioci smatraju da imaju jake dokaze protiv nje. I ona je svesna da ne može više niko da je zaštiti od krivičnog gonjenja tvrdi izvor “Blica”.

Tužilaštvo će, kako je “Blic” već objavio, predložiti da Svetlana Ražnatović bude osuđena na kraću zatvorsku kaznu, ali bi bila i dužna da plati veliku svotu novca. U tužilaštvu su svesni da bi, u slučaju suđenja i osude poznate pevačice za navode iz optužnice, sud morao da kao olakšavajuće okolnosti uzme u obzir da ona nije ranije osuđivana i da je samohrana majka dvoje maloletnika. U kaznu zatvora koju bi morala da odsluži biće uračunata i četiri meseca koje je već provela u pritvoru 2003. nakon što je uhapšena 17. marta u akciji “Sablja”.

Advokat Ivan Bajazit, nekadašnji sudija Okružnog suda u Beogradu, objašnjava za “Blic” da za krivično delo koje se Svetlani Ražnatović stavlja na teret (zloupotreba službenog položaja za vrednost veću od milion i po dinara) ne može da bude izrečena uslovna ili alternativna kazna zatvora.

Sporazum o priznanju krivice odnosi se na dela do 12 godina zatvora. Za zloupotrebu službenog položaja, koja se njoj stavlja na teret, zaprećena je kazna zatvora od dve do 12 godina, tako da u sporazumu može da bude samo kazna zatvora, a ne uslovna ili alternativna objašnjava Bajazit.

On navodi da sporazum između tužilaštva i odbrane mora da sadrži priznanje krivice i da tako potpisani sporazum šalju vanraspravnom veću, u ovom slučaju Višeg suda u Beogradu, koje odlučuje o njemu.

Kada sud donese odluku da prihvati sporazumno priznanje krivice, ona odmah postaje pravosnažna i stranke nemaju pravo žalbe. Optužena bi u ovom slučaju bila pozvana na izdržavanje kazne i morala bi da uplati novac po sporazumu navodi Bajazit.

Osim zloupotrebe službenog položaja gde je propisna kazna zatvora od dve do 12 godina, Ražnatovićevoj se stavlja na teret posedovanje 11 pištolja bez dozvole, za šta je propisana kazana od jedne do osam godina. U slučaju suđenja, maksimalna kazna za oba dela bi bila 15 godina, ali joj ona ne bi bila izrečena zbog zakonom propisanih olakšavajućih okolnosti.

Osim protiv Ražnatovićeve, optužnica je podignuta protiv njene sestre Lidije Veličković-Ocokoljić, kojoj se na teret stavlja da je takođe umešana u nezakonitu prodaju 10 fudbalera, kao i protiv bivših funkcionera FK Obilića Dragiše Binića i Jovana Dimitrijevića, kojima se stavlja na teret da su umešani u spornu prodaju jednog fudbalera.

Prvoaprilska šala na stranicama "Vijesti"
Vest da je srpska folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović zatražila crnogorsko državljanstvo objavio je u jučerašnjem izdanju podgorički dnevnik “Vijesti”. Uredništvo lista je saopštilo da se „nada se da je tekst o Ceci i crnogorskom državljanstvu ponekog zaintrigirao, jer kako rekoše iskusni znalci, ‘u svakoj šali ima malo šale’”. Uredništvo u objašnjenju konstatuje da je 1. april „lep i zbog toga što mnoge nezgodne vesti ne trebaju biti istinite”. U objavljenom tekstu potpisanom sa P. Travanj, a čije navode su preneli brojni mediji, citirana je i izjava pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Osmana Subašića koji je navodno potvrdio da je Ražnatovićeva zatražila pasoš Crne Gore. Subašić nije želio da komentariše prvoaprilsku šalu zbog koje su mu ceo dao zvonili telefoni.

Crnogorsko ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave uputilo je protest uredništvu lista "Vijesti", ocenivši da je reč o "neslanoj šali". U saopštenju se navodi da je reč o pokušaju izrugivanja ne samo radu Ministarstva na izdavanju ličnih dokumenata, već i građanima, koji su, u prvi mah, zaista pomislili da su navodi iz ovog teksta tačni i koji, kako se dodaje, teško mogu da razumeju tu vrstu medijske manipulacije, prenela je TV Crna Gora.

Otkazani koncerti u Švajcarskoj i Nemačkoj
Svetlana Ražnatović je u međuvremenu otkazala sinoćni koncert u Švajcarskoj i današnji u Nemačkoj jer kako u saopštenju navodi njena pres služba “u interesu nje i njene dece je da ostane u Beogradu i potrudi se da što pre svoj život vrati u normalne tokove”. “Ceca Ražnatović izražava ogromno žaljenje zbog otkazivanja koncerata. U karijeri dugoj više od dve decenije nije bilo profesionalnih propusta niti koncerata koji nisu bili po standardima na koje je navikla svoju publiku, što ovoga puta ne bi bio slučaj. Ceca je sigurna da će mnogima biti žao zbog ovoga, kao što je i njoj, ali takođe veruje da će imati razumevanje svoje publike i podršku koja joj neizmerno znači”, navodi se u saopštenju. S.M.

Hmmm... Šta vi mislite? Ostavite nam Vaš komentar ispod.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар