Gradonačelnik Rio de Žaneira Eduardo Paeš predao je u petak uveče ključeve grada mitskom vladaru zabave, kralju Mamu, čime je zvanično počeo najveći karneval u svetu.

Karneval u Riju trajaće pet dana, tokom kojih će, kao i svake godine, ulice biti pune ljudi. Na najpoznatijem svetskom karnevalu učestvuje svake godine stotine hiljada ljudi.

"S velikom radošću predajem ove ključeve kralju Momu", izjavio je gradonačelnik Paeš, koji je i sam bio igrač sambe, dok je kao perkusionista svirao na ranijim karnevalima.

Karneval svake godine, od 1930, otvara kralj Momo. Uoči Karnevala održava se takmičenje na kojem se bira kralj, a glavni uslov da se osvoji ta počasna titula je da pobednik bude teži od 150 kilograma.



Tokom najveće karnevalske fešte je sve dozvoljeno, ali uz igru i pesmu, ne poštuju se ustaljena pravila oblačenja - žene su u oskudnoj odeći, muškarci se oblače kao žene, siromašni paradiraju kao kraljevi...

Očekuje se da će ovogodišnji karneval posetiti više od 756.000 ljudi iz Brazila i celog sveta, koji su, kako je saopštila turistička organizacija Rija, napunili sve hotele i koji će potrošiti oko 560 miliona dolara.

Oragnizatori su pred početak karnevala imali pune ruke posla, jer je početkom februara u požaru izgorelo više od 8.000 kostima za igrače sambe, koji će igrati ulicama Rija u nedelju i ponedeljak.

Osim zvanično prijavljenih grupa koje će učestvovati na dvodnevnoj paradi sambe, ove godine se prijavilo i 424 uličnih grupa, koje već nekoliko nedelja paradiraju gradom.


Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар