Memorijalni centar "Toše Proeski" u rodnom mu Kruševu je završen i uskoro će biti otvoren. Juče je nizom manifestacija obeleženo 30 godina od rođenja tragično preminulog pevača.

U glavnom gradu Makedonije održan je i memorijalni koncert i promovisan album "S ljubavlju od Tošeta" na kome se nalazi 15 pesama, 12 iz svetske rok antologije koje je Proeski izvodio na raznim nastupima, dve obrade numera Eltona Džona i Vitni Hjuston koje dosad nisu objavljivane, kao i singl "Nasloni glavu na moje rame".



U okviru memorijalnog centra u Kruševu, rodnom mestu Tošeta Proeskog, nalaziće se maketa njegove porodične kuće, kao i muzičkog studija i stana koji je imao u Zlokućanima. U zasebnom muzejskom delu biće čuvani njegovi lični predmeti, kolekcija ikona i muzičke nagrade.

Ministarstvo kulture Makedonije je još pre više od tri godine, odmah po smrti slavnog pevača, raspisalo međunarodni konkurs za idejno rešenje memorijalnog centra. Od deset pristiglih rešenja odabrano je ono u formi krsta koje prostire na 870 kvadrata. Arhitektonsko rešenje za memorijalni centar uradili su Dejan Sekuloski, Dejan Spasenovski i Ilija Božinoski.



Tragično preminuli pevač će ove godine dobiti i dvometarsku bronzanu skulptura koja će, sa još 28 značajnih ličnosti makedonske kulture, biti podignuta na "Mostu umetnosti" koji bi trebalo da premosti reku Vardar u skopskoj opštini Centar.

Ideja je da po 14 izlivenih skulputra bude simetrično raspoređeno sa dve strane mosta, a most će početi da se gradi u toku ove godine.

Porodici tragično nastradalog makedonskog pop pevača Tošeta Proeskog predsednik države Đorđe Ivanov je uručio Orden za zasluge za Makedoniju kojim ga je posthumno odlikovao. Ivanov je tom prilikom rekao da je Orden potvrda Tošetovog iskrenog i dubokog humanizma i njegovih umetničkih dostignuća.

Proteklog leta u Skoplju, u opštini Aerodrom, svečano je otvorena fontana „Toše Proeski“. Moderna fontana sa likom slavnog pevača ima tri nivoa i unutrašnji stakleni postament. Visoka je sedam metara, okružena bazenom visine 1,2 metra, a centralni deo je u obliku kvadrata i visok je 1,45 metara. (Mondo)

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар