Mladi u Hrvatskoj otkrili su novu vrstu opijata, mešavinu začinskog bilja koju puše u mešavini sa duvanom i koja izaziva jači efekat od „marihuane”...
Droga, međutim, nije ilegalna, a u srpskoj policiji procenjuju da je pitanje dana kada će se pojaviti i na našem tržištu.

Paketić ove supstance koja je deklarisana kao „osveživač prostora”, a zove se „magični zmaj”, može legalno da se kupi i naruči preko interneta jer ne sadrži sastojke koje policija tretira kao narkotike. Paketić suvih biljaka može se kupiti i u prodavnicama u Hrvatskoj po ceni od 99 kuna (oko 14 evra). Takođe, reklamiraju ga i pojedini zagrebački klubovi koji gostima otvoreno nude konzumiranje „magičnog zmaja”, koji se u mešavini sa duvanom koristi kao droga.
- Deluje i drži duže od trave. Dobro je to što se može kupiti legalno i što nema problema s policijom. Pušim na ulici dok idem u grad i ne bojim se da će me neko uhapsiti zbog toga - prepričao je Dario (27) iz Koprivnice svoje iskustvo sa novom drogom, a pišu hrvatski mediji.
Konzumiranje ove supstance mladima može izazvati interes za drogama, upozoravaju stručnjaci.
- Neke od ovih supstanci mogu izazvati srčane, a neke probavne smetnje. Konzumiranje ove supstance može biti izuzetno štetno osobama u razvoju, trudnicama i dijabetičarima. Naravno, može se izazvati i zavisnost - priča sagovornik „24 sata” iz Kliničkog centra Srbije.
Policija Hrvatske potpuno je nemoćna kad je reč o „magičnom zmaju” jer se ova supstanca, kao ni sastojci koji je čine, ne nalazi na listi narkotika. „Magični zmaj” i slične supstance koje se tretiraju kao osveživači prostora, već su zabranjeni u Nemačkoj, Austriji, Luksemburgu i Francuskoj.
- Do sada nismo imali nikakvu zaplenu tih supstanci, ali ukoliko nađemo ova opojna sredstva daćemo na veštačenje, da vidimo da li ima karakteristika da bi bila droga ili ne. Sa Ministarstvom zdravlja treba usaglasiti da li ove i slične supstance treba tretirati kao nedozvoljene. Ovu supstancu vrlo brzo možemo očekivati u Srbiji, čak i u roku od nekoliko dana. Međutim, pitanje je da li će na tržištu u Beogradu i Srbiji biti potražnje za tim - pričaju u Odeljenju za suzbijanje narkotika beogradske policije. (Izvor: 24sata.rs)

Jači od „trave”
karakteristike Nova droga, u poređenju s marihuanom, ima sledeća karkateristike:
- brže deluje i duže „drži” od „trave”
- izaziva halucinacije
- izaziva osećaj opuštanja
- stvara osećaj zadovoljstva i smejanje
- kad prođe dejstvo, stiče se osećaj zamora i pospanosti

Možete posetiti i stranicu na Facebooku prodavca "Magičnog zmaja".

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар