Danas se obeležava sedamdeset godina od rođenja Džona Lenona. Tom prilikom biće održane razne manifestacije širom sveta – od otkrivanja spomenika legendarnom Bitlsu do koncerta i filmova.

Joko Ono, Lenonova udovica i čuvar njegovog komercijalnog i muzičkog nasleđa, počeće obeležavanje godišnjice na Islandu gde će osvetliti zamisljenu Kulu mira u spomen na Džona Lenona i nastupiti zajedno sa njihovim sinom Šonom.

Istovremeno, Lenonov sin Džulijan s majkom Sintijom, prvom ženom Džona, otkriće u Lenonovom rodnom mestu Liverpulu spomenik podignut u slavu jedne od najvećih legendi rokenrola.
“Nowhere Boy”, film o detinjstvu i ranoj mladosti Džona Lenona, pre nego što je postao slavan i bogat sa Bitlsima, pojaviće se u petak i subotu u američkim bioskopima, a dokumentarni film “LenonNYC” biće prikazan u Njujorku u kome je Lenon ubijen 8. decembra 1980. godine kada je imao samo 40 godina.

“To je na neki način čudan fenomen ali izgleda da su Bitlsi danas popularniji nego ikada”, izjavio je Džeri Goldman, direktor Muzeja Bitlsa u Liverpulu u koji će biti smešten i novi spomenik vredan 350.000 dolara.

“Lenon je najveća ikona od svih muzičkih legendi. Njegove aktivnosti za mir koje je sprovodio sa Joko Ono su značajne ali njegova muzika je najvažnija”, dodao je Goldman i podsetio da je pesma “Imagine” postala svetska himna, kao i “Give Peace a Chance” koja je postala himna mladih širom sveta, pevana na svim protestima i demonstracijama.

Većinu najjčuvenijih tekstova Bitlsa napisali su Lenon i Pol Mekartni i uvek su se potpisivali kao tandem. Među njima su naravno nezaboravni hitovi “She Loves You”, “I Want to Hold Your Hand”, “A Hard Day’s Night”, “Let it Be” i “Something” koja je jednom proglašena za najlepšu ljubavnu pesmu svih vremena.

Kada su se Bitlsi raspali 1970. godine, Džon Lenon je naravno nastavio da piše pesme i osnovao Plastic Ono Band sa kojim je nastupao. U to vreme je nastala pesma “Imagine” koja je postala simbol protivljenja ratu u Vjetnamu.

U okviru obeležavanja njegovog rodjendana u prodaji će se pojaviti tri specijalne akustične gitare koje je proizvela čuvena firma “Gibson” uz dozvolu Joko Ono i čija se vrednost kreće između 4.700 dolara i 15.000 dolara.

Francuska firma firma “Monblan” napravila je specijalno penkalo posvećeno Lenonu sa safirima i dijamantima koje će se prodavati u najluksuznijim radnjama na svetu za “samo” 27.000 dolara.
Lenon se sa Polom Makartnijem smatra jednim od najuticajnijih tekstopisaca 20. veka. Lenona je muzički časopis “Q” izabrao 2004. godine za najveću rokenrol ikonu svih vremena.

“Bitlsi” su prodali više od milijardu ploča širom sveta. Pesma “Imagine” iz 1971. godine postala je nezvanična himna mirovnih aktivista širom sveta kao i zvanična pesma organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар