Prema poslednjim procenama, budžet „Hobita“ će iznositi čak 500 miliona dolara, čime bi adaptacija Tolkinovog romana postala najskuplji film ikada. Ipak, nije najjasnije da li će to biti cena oba planirana dela, što bi značilo da to nije novi rekord, iako je taj iznos mnogo veći od novca potrošenog za snimanje sva tri nastavka „Gospodara prstenova“.

Holivudska adaptacija Tolinovog romana „Hobit” mogla bi da postane najskuplji film ikada.

Za snimanje priče koja prethodi „Gospodaru prstenova”, prema poslednjim procenama, biće potrošeno oko 500 miliona dolara, prenosi Telegraf.

Tako će to ostvarenje biti čak 200 miliona dolara skuplje od dosadašnjeg rekordera, trećeg nastavka „Pirata sa Kariba”.

Takođe, to će značiti da će budžet „Hobita” biti dvostruko veći od celokupne trilogije „Gospodara prstenova”, koja je koštala 281 milion dolara.

Prema najavama, očekuje se da priča bude podeljena u dva dela, kao i da će posle odustajanja Giljerma del Toroa režiser biti Piter Džekson.

Budžet filma narastao je zbog višegodišnjeg odlaganja, koje je delimično bilo izazvano i pravnim sporovima.

Kompanija „Nju lajn sinema”, koja je tvorac trilogije i koja ima prava za snimanje „Hobita” sporila se sa Em-Dži-Emom koji je vlasnik prava na distribuciju.

Istovremeno je i Kristofer Tolkin, jedini sin pokojnog pisca koji je i dalje živ, ušao u spor sa producentima prethodnih filmova.

Naslednik slavnog pisca je tvrdio da je Tolkinova zaostavština bila žrtva „holivudskih vudu računovođa”, te da joj pripada dodatnih 150 miliona dolara.

Smatra se da je franšiza zaradila šest milijardi dolara, a Kristofer Tolkin je zapretio da će povući dozvolu za snimanje „Hobita” ukoliko zaostavštini ne pripadne „veći deo kolača”.

Ako ne bude novih problema i snimanje počne uskoro kao što se očekuje, prvi deo „Hobita” će stići u bioskope u decembru 2012. godine, a drugi deo godinu dana kasnije.

Producenti su navodno uvereni da će profit uveliko nadmašiti rekordne troškove snimanja.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар