gugl-kola-auto

Da li ste razmišljali o tome kako bi bilo da dok se vozite na posao ugrabite još koji minut sna? Kompanija Google objavila je da radi na razvoju automobila koji se sami voze.

Iz kompanije navode da su na „automatizovanim“ automobilima izvšeni brojni testovi u proteklih nekoliko meseci, te da su već prošli zavidnu kilometražu na kalifornijskim putevima.

Naime, šest Toyota Priusa i jedan Audi TT su ukupno prešli oko 200.000 kilometara uz manje intervencije tehničara, navodi se na zvaničnom Google blogu.

Za vreme testiranja u automobilima se nalaze dve osobe, odnosno jedan čovek koji je uvek spreman da preuzme volan u slučaju nezgode, i tehničar, koji se nalazi na zadnjem sedištu automobila, koji na računaru prati rad softvera.

Automobili koriste videokamere, radarske senzore i lasersku tehnologiju za određivanje udaljenosti, pomoću kojih upravljaju u saobraćaju. Pored navedenih, softver za upravljanje koristi detaljne mape koje omogućavaju navigaciju.

U toku ovih testiranja dogodila se jedna manja saobraćajna nezgoda za koju, prema navodima iz kompanije, nije bilo kriv softver koji je upravljao vozilom, već je došlo do greške izazvane ljudskim faktorom. Na svu sreću, radi se o manjoj nezgodi, kada je jedan automobil udaren sa zadnje strane dok je stajao na semaforu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u sabraćaju izgubi život oko 1,2 miliona ljudi. „Verujemo da naša tehnologija može drastično da smanji ovu brojku, možda čak i za pola. Takođe smo uvereni da će naši automobili imati pozitivan uticaj na ekologiju“, poručuju iz Googlea.

„Uvek smo verovali da tehnologija može društvu doneti napredak. Leri i Sergej zbog toga su i osnovali Google, kako bi, rešavali velike probleme koristeći tehnologiju“, zaključuju iz kompanije Google.

Kao najveću korist ove tehnologije, Google vidi uštedu vremena. Naime, vlasnici automobila bi za razliku od današnje prakse upravljanja automobilom, mogli da produktivnije ili zabavnije provedu vreme na putu ka poslu, koristeći pritom bežični internet ili gledajući televiziju.

Najoptimističnija predviđanja najavljuju da bi ova tehnologija mogla da se nađe na tržištu za nekih osam godina. A jedan od najvećih problema su pravna pitanja, odnosno, većina saobraćajnih propisa uzima u obzir činjenicu da kolima upravljaju ljudi.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар