Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvfinale Svetskog prvenstva savladavši Hrvatsku sa 73:72 (19:27, 15:9, 20:14, 19:22). Najmlađi tim na Mundobasketu morao je da se izbori sa bremenom favorita u meču koji poraženu ekipu šalje kući, a nakon uspešno obavljenog zadatka u dramatičnoj završnici za plasman u polufinale igraće protiv pobednika meča Španija – Grčka koji se igra od 20 časova.

Na jednoj strani iskusni Ivković i njegova mlada garda, svesna svojih kvaliteta ali i sputana neiskustvom. Na drugoj strani Vranković, pomalo nestvarna upornost sa distance i ofanzivni skok od kog protivniku neretko pozli. Talenat i timska igra naspram brze tranzicije i potpune šuterske slobode. Ideja naspram surove egzekucije. Savršen recept za duel Srba i Hrvata u sportu koji nas je i jedne i druge proslavio. Jedne nešto malo više nego one druge, baš kao i ovog puta.

Ispravljajući nedostatke koje neiskusvo donosi, Ivkovićeva odluka da se forsira kapiten Krstić bila je mudra podjednako kao i ona da čitavu petorku promeni kada su brojni ofanzivni skokovi omogućili Hrvatskoj da povede sa 27:19. Ulazak drugopozivaca, podjednake želje kao starteri ali drugačijeg stila, doneo je prvi razlog za radost. Naročito kada je dugo indisponirani Tepić i pored novih promašaja počeo sjajno da proigrava saigrače, što je omogućilo potpuno vraćanje u život i rezultatsku neizvesnost.

Fokusiranje odbrane na Teodosića "vatrenima" je donosilo psihološku prevagu kada su bili u odbrani, ali se Teo sa klupe vratio inspirisaniji i trojkom i sjajnom asistencijom najavio da će četvrta deonica proteći u boljem izdanju. No, nije to obeshrabrilo rivala koji je konstantno disao za vratom favoritu, potpuno promenivši svoju strategiju a nastavivši da dobro skače posle svojih promašaja. Ipak, kada se pitanje pobednika rešavalo, mladost je prevagnula.

Trojka 20-godišnjeg krilnog centra Mačvana odvela je "orlove" na "+7" četiri minuta pre kraja, ubrzo potom je u napadu naterao jednog od ključnih  suparničkih igrača, Lončara, na petu ličnu grešku, ali je podrška ostalih bila neophodna jer se rival razgoropadio u našem reketu kako se meč bližio kraju.

Novi predah pa povratak Teodosića i Krstića vratili su na parket dva ključna aktera. Iako je kapiten 44 sekundi pre kraja pogodio samo jedan šut posle prekršaja i to za povećanje vođstva na "+3", Popović je uzvratio za dva slobodna bacanja, čime je otpočela penal završnica.

Poput meča sa Argentinom, Aleksandar Rašić je nakon fauliranja hladnokrvno dva puta ubacio loptu kroz protivnički obruč, odgovor Marka Popović je bio istovetan, ali je onda napravljena velika greška: Teodosićevo loše uvođenje lopte u igru omogućilo je Hrvatima nov napad, u kome je Popović fauliran ali bio samo jednom precizan čime se došlo do nerešenog rezultata.

Semafor je pokazivao 11 sekundi do završetka, Ivković je zatražio predah a onda je odigrana sjajna akcija: Savanović je proigrao Rašića koji je potpuno sam položio loptu u koš rivala, a nakon Popovićevih slobodnih bacanja upravo je Aleksandar Rašić preuzeo odgovornost.

Stuštio se ka protivničkom reketu, sekund pre kraja je fauliran, a ruka ni ovoga puta nije zadrhtala: pogođeno prvo bacanje bilo je uvod u namerno promašeno drugo, čime je Hrvatska poslana kući a Srbija nastavila niz nepobedivosti protiv večitog rivala.


Osmina finala Svetskog prvenstva
Srbija – Hrvatska 73:72 (19:27, 15:9, 20:14, 19:22)
Srbija: Teodosić 3 poena (2 asistencije, 2 skoka), Tepić 2 (7 sk, 4 as), Rašić 15 (3 as), Paunić 2, Bjelica 3, Marković 2 (2as, 3 sk), Savanović, Kešelj 5, Krstić 16 (3 sk), Perović 10 (3 sk), Veličković 7, Mačvan 8
Hrvatska: Ukić 11 (4 sk, 4 as), Kus, Popović 21 (5 as, 5 sk), Bogdanović 9, Stipčević, Tomas 6, Planinić, Tomić 6 (8 sk), Lončar 9, Banić 10 (7 sk), Žorić, Andrić

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар