Popularni Facebook 15. septembra dobija konkurenciju koja će više štititi privatnost svojih korisnika. Razvila su je četiri američka studenta. 

Najpopularnija društvena mreža na svetu, Facebook, za tri nedelje dobija konkurenciju- Diasporu, projekat četvorice studenata koji su za realizaciju ove nove mreže potrošili 200.000 dolara. Navodno je i osnivač Facebooka donirao neke novce. 

Diaspora je open-source verzija Facebooka koju su Danijel Gripi, Maksvel Salzberg, Rafael Sofer i Ilija Zitromirski napravili nakon niza kritika zbog nepoštovanja privatnosti na Facebooku.

Diaspora korisnicima omogućava direktnu razmenu fotografija, videa i poruka bez korišćenja posrednika kao što su Facebook, Flickr, Google ili Twitter. Da bi se to ostvarilo, svaki korisnik mora imati sopstveni serverski prostor u sistemu, čime se osigurava potpuna privatnost.

"Korisnicima želimo vratiti punu kontrolu nad onim što dele na profilima," rekao je Maks Salzberg, jedan od osnivača Diaspore.

Ova mreža biće "mreža otvorenoga koda", što znači da će pružati mogućnost svima koji su zainteresovani da učestvuju u njenom razvoju.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар