Nulto izdanje festivala neće imati takmičarski karakter, već će ga ispuniti revije dokumentarnih i igranih filmova, pozorišni performans, okrugli sto na kome će se govoriti o strahu i hororu u verovanjima, folkloru, literaturi i na filmu, predstavljanje knjiga i autora, tematske večeri, najavljuje, u ime organizatora, Slavoljub Marković.

Prvo takvo veče biće posvećeno Đorđu Kadijeviću, autoru kultne "Leptirice" (ali i horora "Sveto mesto", "Devičanska svirka", "Štićenik") kome će biti dodeljena i festivalska nagrada za doprinos razvoju poetske fantastike i horora kao žanra u domaćoj kinematografiji. Sledeće je posvećeno Mladenu Đorđeviću, autoru hvaljenogi i šokantnog "Života i smrti porno bande", ali s posebnim osvrtom na njegove studentske horor filmove, dok Nenad Bekvalac priprema festivalsko izdanje Šok koridora uživo.


- Festival će raspisati i konkurs za kratke horor filmove, čiji autori neće morati da budu opterećeni tehnologijom njihove izrade - to mogu biti i filmovi napravljeni amaterskim i kamerama foto aparata - najavljuje, u ime organizatora, Slavoljub Marković, glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Grad", podsećajući na fenomen "Paranormalne aktivnosti", filma koji je potvrdio da je upravo u ovom žanru najbitnija sama ideja, a da su mu visokobužetna horor ostvarenja sa vatrometom vizuelnih efekata uglavnom štetila, odvraćajući pažnju gledalaca od suštine, a to je da se "ispriča dobra, strašna priča".

Festival je praktično i pre svog početka ustanovio i produkciju, tako da je, u saradnji sa regionalnim nedeljnikom "Grad" iz Kruševca, već objavljena knjiga "Priče iz vodenice", na čijim su se stranicama našli najbolji radovi sa medjunarodnog konkursa na koji je pristiglo više stotine priča. Knjigu je ilustrovao Goran Ćeličanin, dobitnik prestižne nagrade za karikaturu Pjer, a njena promocija pretvorena je u scenski performans Kruševačkog pozorišta, kakvi predstoje i narednih dana.

Izvor: Upoverenju

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар