Film „Ljubav i moda" je pre pola veka zaludeo publiku u SFRJ i naterao čak i Tita da ode u bioskop

Prvi urbani domaći film... Plakat za „Ljubav i moda"


Ovogodišnji filmski festival u Sopotu - Sofest otvorila je glumica Beba Lončar, zvezda filma „Ljubav i moda", koji ovih dana slavi 50 godina od kada je zapalio prostore bivše Jugoslavije. Zbog jubileja ovog filma i sam festival ove godine ima slogan - „Ljubav je u modi".
„Ljubav i moda", koji je režirao Ljubomir Radičević, bio je prvi urbani film i veliki kulturni događaj u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji. Bio je to film koji je odudarao od tadašnje produkcije zaokupljene ratnim tema i u kome su se umesto partizanki sa debelim vunenim čarapama pojavile zgodne devojke obučene po najnovijoj modi.
Bioskop kao modna revija
Film „Ljubav i moda" nije pretendovao da se bavi ozbiljnim temama, već je prvi put prikazao bezbrižni stil života mladih u Beogradu tokom šezdesetih godina. Ne samo da je film postigao ogroman uspeh u celoj Jugoslaviji, već je postao jako popularan u Rusiji. U ovoj zemlji su devojke dolazile u bioskop sa blokovima za skiciranje i sa ekrana precrtavale kostime. Glumica Beba Lončar postala je neverovatna zvezda. Sve devojke su želele da liče - ili na francusku zvezdu Brižit Bardo ili na Bebu Lončar. Kostimi kreatorke Božane Jovanović, koje je Beba nosila, bili su pravi hit. Po kostimima iz ovog filma su se šile haljine za večernje prilike. Tada su se nosili žiponi sa fišbajnima, baletanke i fruzura - konjski rep. Pored haljina, veliki hit iz ovog filma bile su vespe, koje su se tada pojavile u Beogradu, i svako ko je pretendovao da bude frajer u Beogradu trudio se da nabavi ovaj dvotočkaš i provoza ga pred devojkama u centru grada. I muzika iz filma je postala veliki fenomen, a komponovali su je Darko Kraljić i Bojan Adamič. Najveći hit je bila pesma „Devojko mala", koju je pevao glumac Đuza Stojiljković.

Beba Lončar umesto partizanki
Fenomen i ogromnu popularnost filma „Ljubav i moda" poznati filmski kritičar Dinko Tucaković opisuje na sledeći način: "Prošlo je 15 godina od Drugog svetskog rata i došlo je vreme kad su se ljudi okretali boljem i opuštenijem životu. Stidljivo su se probijale informacije šta se događalo na Zapadu, a posle kraja Informbiroa vodili smo politiku mosta između istoka i zapada. Sve je to bio znak za kinematografiju punu partizanskih filmova da se uključi u nove tokove. I pojavio se niz filmova koji su pokušavali da o životu govore sa vedrije strane. Pokušali su da unesu malo glamura i zamene napaćene partizanske i radničke junake."


Baletanke, konjski repovi, žuti džemperi sa „ve" izrezom koje je u filmu nosila Beba Lončar postali su šezdesetih modna revolucija u velikoj Jugoslaviji, koju je sledila gomila devojaka. Iako je film doživeo neverovatnu popularnost i punio bioskope širom zemlje, bilo je i negativnih kritika, i to jer film ne oslikava jugoslovensku stvarnost. Otišlo se i dalje od toga i navođeno je da film ima loš uticaj na omladinu jer donosi elemente zapadnjačke kulture.


Oduševljena Jovanka Broz
Glumačku postavu filma, pored Bebe Lončar, činili su Dušan Bulajić, Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Ljuba Didić, Jelena Žigon... Muziku Darka Kraljića i Bojana Adamiča izvodili su Gabi Novak, Ivo Robić i, naravno, Vlastimir Đuza Stojiljković. Film koji prvi put govori o mladima koji ne idu na radne akcije već voze vespe i organizuju modne revije izazvao je histeriju, a u nekim gradovima su bioskopi radili po ceo dan i do kasno uveče jer je navala publike bila ogromna. Kolika je bila popularnost filma „Ljubav i moda" govori podatak da su čak i predsednik Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz poželeli da ga odgledaju. Želeli su da se lično uvere šta je to što toliko privlači mlade Jugoslovene. Pričalo se da je posle odgledanog filma Jovanka Broz bila oduševljena, a da je Tito ostao razočaran, iako mu se Beba Lončar najverovatnije svidela.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар