Tragnični ishod "Farme 2" u kojoj je preminula krava Bilja bio je kap koja je prelila punu čašu u mnogobrojnim udruženjima za zaštitu životinja, ok kojih je jedno udruženje čak i pokrenulo peticiju koja može dovesti do toga da u serijalu "Farme 3" ne bude životinja.


"Evropska inicijativa 17" je zbog nemara prema životinjama, zapostavljanja i maltretiranja, a kasnije i zbog tragičnog ishoda u slučaju krave Bilje, odlučila da se uradi nešto povodom ovakvog ponašanja organizatora farme u Lisovićima. Naime, rešili su da se klanične životinje, krave, ovde i svinje, zabrane u rijaliti programima, jer smatraju da su produkcija, ali i učesnici, nesposobni da o njima vode računa na način koji ove životinje zaslužuju.

"Nije u redu da sudbina jadnih životinja bude u rukama jednog rijalitija. Zato treba ukinuti klanične životinje ili, ako ih već bude bilo, da one budu deo dekora i da se za to staraju stručni ljudi, koje produkcija angažuje specijalno za održavanje i brigu o njima. Mi ćemo pokrenuti peticiju da se, ako već nisu u stanju da to ispoštuju, klanične životinje zabrane na farmi", izjavila je predsednica „Evropske inicijative 17“ Danica Drobac i dodala da za smrt krave Bilje ne treba optuživati farmere.

"Raka nije ubio Bilju niti bilo ko drugi od takmičara. Oni nisu odgovorni za životinje, već produkcija. Farmerima je dovoljan zadatak da prave hleb i rade poslove slične tome, a ne da određuju sudbinu životinja. Televizija „Pink“ treba da iskoristi jedan takav rijaliti da bi propagirala ljudima drugačiji odnos prema životinjama i ukidanje brutalnosti prema njima. Do sada smo mogli da primetimo da emitovanje takvih postupaka od „Pinka“ znači podržavanje, a to je razočaravajuće", rekla je gospođa Drobac.

Daćemo Željku zakon sa mašnicom

Zakon o dobrobiti životinja propisuje da je prilikom snimanja životinja neophodno dvadesetčetvoročasovno prisustvo veterinara, što na farmi nije bio slučaj.
"Mi poštujemo „Pink“, ali njima je bitna gledanost, a ne briga o životinjama. Nismo videli veterinara u blizini sve dok to nije bilo neophodno. Što su veći skandali, to je i rejting veći, zato ćemo se potruditi da Željko Mitrović uskoro dobije Zakon o dobrobiti životinja sa mašnicom, kako bi bio upućen o stavkama za sledeću sezonu. Makar po cenu rejtinga to se mora poštovati. Nama se javljaju ljudi iz cele Evrope i apeluju na takvo ponašanje. Zapad nam se smeje jer ne može da veruje da tako nešto izlazi u javnost, pa kako mislite da napredujemo", rekla je Danica i obećala da oni neće dozvoliti to da u sledećoj sezoni životinje budu taoci i žrtve farme.
"One su prepuštene na milost i nemilost tamo nekih VIP osoba kojima posao nije da se brinu o stoci, već da zabavljaju narod", kaže predsednica udruženja za zaštitu životinja.

Farmeri podeljeni i oko krivca za biljinu smrt

Mirjana Božović 
Krava se kod nas razbolela

"Bilja se razbolela kod nas posle telenja, mislim da je tako bilo. Veterinar je svaki dan dolazio na imanje. Bilo nam je zabranjeno da je muzemo, dolazila je vlasnica koja je muzla, a tele je dojila druga krava. Miloš i Raka su bili zaduženi za štalu, oni su izrazili želju, tako da ne znam stvarno ko je krivac."

Mina Kostić
Miloš nije kriv!

"I pre nego što sam ušla na imanje, a i za vreme mog boravka tamo, videla sam da je Miloš besprekorno održavao štalu. Svaki dan je ribao i čistio tamo, čak su se i cigle videle na podu koliko je bio pedantan.Ne vidim razlog da čika Raka osuđuje Miloša. Krivo mi je što ga je Miloš pobedio, to se videlo i kako je pobeleo kad ga je narod izbacio. Potpisujem da Miloš nije kriv."

Milena Ćeranić
Krivi su oni koji su je hranili

"Koliko sam ja čula, konopci kojima je bila vezana slama koju su stavljali ispod krava nisu bili sklanjani, pa su ih krave pojele. Kad sam pitala, rečeno mi je da kravi ne može da se otvori želudac, odnosno da se operiše kako bi se izvadili konopci. Oni koji su je hranili očigledno nisu vodili dovoljno računa o njoj.

Big Mama
Mi smo krave tretirali kao kraljice

"Krave su u prvom serijalu bile za izložbu koliko smo mi vodili računa o njima. Viktorija i ja smo se prema njima ophodile kao prema kraljicama. Obilazila ih je i vlasnica, kao i veterinar, i imali su samo reči hvale za način kako smo ih tretirali. Ne znam šta se desilo. Ali kod nas su bile krave zdrave, to je sigurno."

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

1 коментара

  1. maja kov. // 11 јул, 2010  

    nemam komentar u vezi uginule zivotinje.Jasno se videlo u prvom serijalu da su vodili brigu o svemu na imanju i zato nije bilo problema ni sa zivotinjama.U drugom serijalu"Farma"VIP ucesnici su se pokazali u pravom negativnom svetlu nemarnosti,prljavstine,svade,tuce,pljuvanja i vredanja,s takvim ponasanjem cudo da su svi izaslji zivi tako sa za kravu nije ni cudno sta joj se desilo.Za sve na imanju krivi su svi cak i produkcija.

Постави коментар