Neočekivana popularnost zadesila je Vladislavu Đurić, autorku ikone „Sveta Ceca“ o kojoj od nedavno bruji cela srpska javnost. Ova studentkinja pete godine Fakulteta umetnosti u Nišu kaže u razgovoru za „Novosti“ da je ikona ogledalo naše današnjice i da može da se tumači na različite načine. Javnost je u prethodna dva dana na Internetu počela praktično da se svađa oko autorkine ideje i namere. Dok joj jedni prebacuju da je „počinila svetogrđe“, drugi joj čestitaju na uspešnom prikazu aktuelne svakodnevice.
Ovakve reakcije i interesovanje studentkinja ipak nije očekivala: “Ideja je bila da folk ikonu stavim u kontekst ikone sveca kao način komunikacije i brendiranja trenutnog kvaliteta i nivoa kulture u Srbiji”, rekla je Vladislava Đurić za “Novosti” i dodala: “Ja nisam imala potrebe da biram Cecu, jer je to narod već učinio, nazivajući je srpskom majkom, kao sinonim osobe koja je bila i žrtva, udovica, za neke heroj, samohrana majka... Kao takva, ona ima jak uticaj, barem kako sam zapazila, na veliki broj mladih ljudi na ovim prostorima. Ikona Cece koja nam se nameće svakodnevno, u mom zadatku je otelotvorena kao lični doživljaj i reakcija. Svaka druga veza sa crkvom bi bila pogrešno tumačenje mog dela”.
Profesor Vidan Papić, u čijoj je klasi Vladislava, zajedno sa još devet talentovanih studentkinja, napominje za „Novosti“ da je ova klasa, koja sebe naziva „Vidan i 10 snajki“ želela da prikaže lični doživljaj stvarnosti kroz godišnju izložbu Srbija brend - Suveniri Srbije. Ikona se sve do 17. juna može videti u Osnovnoj školi „Njegoš“.
“One su odlične studentkinje, za njih će se tek čuti”, priča profesor Papić. “Ne pristaju na kompromise, veoma su kreativne, posebna je to generacija. Trenutno sve što nam se dešava u društvu, kao da je preslikana stvarnost iz ‘Farme’. Ikona Cece je objavljena na Internetu, ali to je samo jedan deo celog projekta”.
Korisnicima Interneta, posetiocima mnogobrojnih blogova, članovima „Fejsbuka“ zasmetalo je i što je Ceca prikazana sa bujnim grudima, koje se vide iz dubokog dekoltea. Na ikoni je i nezabiolazni mikrofon. Provokacija ili ne. Tek mlada studentkinja iz Niša uspela je u jednom. Da podeli i uzburka srpsku javnost. Otac Vlajko Grabež predstavnik Eparhije niške rekao je za „Novosti“ da Crkva ne želi da se oglašava povodom sporne ikone sa Cecinim likom, a „da na to gledaju kao na slobodoumlje, s tim što takvoj stvari u Crkvi nema mesta“.
Prof. dr Dragiša Bojović, dekan niškog Bogoslovskog fakulteta u formiranju, ipak misli da je upotreba crkvenih simbola u ovakve svrhe - neprimerena.
“Ne znam sa kojim namerama je to urađeno, niti bih ulazila u to”, rekla je Ceca Ražnatović i dodala: “Poštujem sve one koji poštuju moj rad, bavim se muzikom i moje mesto može da bude samo na posteru, a da me je neko pitao, znao bi da ne želim da budem deo ovog projekta”.

Izvor: Vecernje novosti

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар