U Deronjama kod Odžaka završen je treći svetski Tamburica fest, na kojem je za pobednika proglašen „Varaždinski tamburaški orkestar" iz Hrvatske. Na festivalu se nadmetalo 13 orkestara iz devet zemalja - Austrije, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije

- Zaista smo iznenađeni pobedom. Velika nam je čast bila samo da dođemo na jedan ovakav festival. Nadamo se da smo svojim nastupom opravdali titulu najboljeg orkestra, jer smo bili u konkurenciji sa sjajnim muzičarima - rekao je šef varaždinskih tamburaša Dražen Zlatarek.

Žiri festivala dodelio je i nekoliko specijalnih nagrada. Za najlepšu novu pesmu Tamburica festa nagrađen je orkestar „Garavuše" iz Kutjeva u Hrvatskoj. Nagrada za umetnički izraz pripala je „Tamburašima s Dunava" iz Zemuna, a nagradu publike poneo je Gradski tamburaški orkestar „Banjaluka" iz BiH. Nagradu žirija iz medija dobili su „Batini tamburaši" iz Rumunije. Tamaš Balog iz orkestra „Poklade" iz Mađarske proglašen je za najboljeg primaša, a Branko Jovanović Bako, vođa istoimenog orkestra iz Austrije, dobio je nagradu kao najbolji bas-primaš.

Tamburaške „bande"

Od tridesetak tamburaških „bandi", koje su sva tri festivalska dana od ponoći do zore zabavljale goste pod šatorima i u restoranima, za najbolji kafanski orkestar proglašen je „Vojvođanski klas" iz Novog Sada.
Po završetku takmičarskog programa, u nedelju veče nastupio je orkestar „Dyaco" iz Đakova u Hrvatskoj, prošlogodišnji pobednik Tamburica festa, a potom je koncert održao Nikola Rokvić sa ocem Marinkom. Tokom festivala koncerte su održali i Miroslav Ilić, grupa „Apsolutno romantično" i najbolji vojvođanski tamburaši, okupljeni u Veliki tamburaški orkestar Tamburica festa pod upravom Zorana Bugarskog Brice, kojima su pevačku podršku pružili Merima Njegomir, Danka Stojiljković, Ognjan Radivojević, Čeda Marković, Đorđe Čavić i Miša Blizanac.
Na Tamburica festu nastupali su i folklorni ansambli, održane su gastronomske manifestacije i festival vina, organizovane su likovna kolonija i arheološka izložba, a kanalom Dunav-Tisa-Dunav festival je posetila regata „Voda Vojvodine".

Bogat program

Na festivalu je, prema rečima predsednika organizacionog odbora Jovana Pejčića, bilo oko 60.000 posetilaca iz svih zemalja u regionu.
- Tamburicom smo i ove godine promovisali kulturu i tradiciju Vojvodine i Srbije i doneli dašak običaja drugih zemalja - kaže Pejčić, a prenosi Press.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар