“Rambo Amadeus, jedna od najistaknutijih ličnosti kompletne ex-Yu muzičke scene, biće jedan od domaćih ‘headlinera’ na predstojećem Nišvillle jazz festivalu koji će se od 12. do 15. avgusta održati u niškoj Tvrđavi”, ističe se u saopštenju organizatora.


“Pravi muzički disident koji je uvek uspevao da ostane ne samo van ‘radio friendly’ tokova već i van svih stilskih odrednica, poslednjih godina svoj izraz, kako i sam ističe, sve više usmerava prema džezu i džez – fanku. To će za ovu priliku biti i dodatno naglašeno proširivanjem Rambovog benda duvačkom linijom (tenor saksofon i truba) koja zvučnoj slici daje i be-bop prizvuk. Izlet u avangardnije vode (mada je Rambo već po definiciji sam po sebi avangarda) ‘Svjetski Mega Car’ potencira i sve češćim korišćenjem fretless gitara (bez pragova) što mu, kako sam kaže, ‘omogućava atonalan izraz koji daje snažan ‘pramuzički’ prizvuk, budeći tako davno potisnuti senzibilitet pračoveka, koji je duboko prikriven u svakom od nas’.
Rambov nepredvidivi i specifičan humor i žestoka satira u tekstovima (ali i drugim vidovima javnih nastupa) primenjeni na sve segmente društva, često bacaju u senku činjenicu da je prvenstveno reč o fantastičnom muzičaru i autoru koji, čak u svetskim razmerama verovatno najviše zaslužuje titulu nastavljača opšteg koncepta Frenka Zape.
A i to to opet ne treba shvatiti doslovno, jer je on pre neko ko prvi prolazi nekom stazom (uz veliko pitanje dali neko uopšte može proći tom prtinom), nego puki sledbenik – makar i jedne od najvećih ličnosti savremene muzike. Internacionalno priznanje za svoj rad Rambo Amadeus u poslednje vreme sve više stiče i nastupima širom Evrope.” navode organizatori Nišvila.
Između ostalih, na predstojećem “Nišville” festivalu nastupiće i Solomon Burke Band, Benny Golson & Kelag Big Band, Roy Hargrove Quintet, De Phazz, Manu Di Bango, Steve Hackett & Djabe, Terje Rypdal Tri
Izvor: Vesti-online

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар