Osmacima koji žele da upišu četvorogodišnje srednje sskole, ostala su još dva dana da se prijave za polaganje kvalifikacionog ispita

Osmacima koji žele da upišu četvorogodišnje srednje škole, ostala su još dva dana da se prijave za polaganje kvalifikacionog ispita.
Djaci treba da predaju prijavu do 15. juna, odnosno da popune obrazac koji se nalazi u konkursu za upis u srednje škole.
Prijavljivanje je besplatno i obrasci se predaju u matičnim osnovnim školama, gde će biti održani kvalifikacioni ispiti .

Kvalifikacioni iz srpskog (maternjeg) jezika zakazan je za 21. jun, a dan kasnije polagaće se i test znanja iz matematike. Do 15. juna traje i prijavljivanje vanrednih učenika, starijih od 17 godina, za upis u srednju školu, i oni treba da se jave školskim upravama Ministarstva prosvete.

Upis u muzičke, baletske, likovne škole, matematičke i filološke gimnazije, završen je 11. juna i djaci koji nisu prošli prijemni ispit za te specijalizovane ustanove, mogu da se prijave za polaganje kvalifikacionog ispita.

Učenici koji žele da upišu trogodišnju srednju stručnu ili školu koja traje dve godine, ne polažu kvalifikacione ispite, već u matičnoj osnovnoj školi popunjavaju listu sa 20 upisnih želja i rangiraju se na osnovu uspeha.

Ove godine za oko 80.000 učenika koji su završili osmi razred biće 87.500 mesta u srednjim školama u Srbiji, od čega je 21 odsto mesta u gimnazijama, 54 odsto u četvorogodišnjim srednjim školama, a 25 procenata u trogodišnjim školama,  prenosi Press.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар