Slika koja je pre nekoliko dana osvanula na internetu, na kojoj je pevačica Ceca Ražnatović predstavljena kao svetica, ostavila je mnoge bez teksta.


Ikona folk dive sa mikrofonom u ruci i njenim zaštitnim znakom, bujnim dekolteom, koja je u prvi mah delovala kao dobro odrađena fotomontaža, zapravo je predstavljena na izložbi „Suveniri Srbije“ u Nišu, koja je namenjena za izbor najboljeg grafičkog rada u zemlji.
Na izložbi je bilo mnogo izlagača, ali najveću pažnju kako prisutnih tako i medija, privukla je upravo ikona Ražnatovićeve. Naime, reč je o radu mlade studentkinje Fakulteta za umetnost iz Niša koja je navodno izjavila da je na taj način želela da kritikuje srpsku realnost. U želji da čujemo kakve su Cecine reakcije povodom toga, zamolili smo je za komentar.
- Ne želim da ulazim u motive onoga ko je to naslikao i da li je imao dobre ili loše namere kada je stavio moj lik na ikonu. Moram da istaknem da mi se ta ideja uopšte ne dopada jer je svecima mesto na ikonama, a ja sam samo obična žena, sa svim vrlinama i manama - rekla je Ceca za naš list.
Da li je toliko teško biti umetnik pa je studentkinja na levoj strani ikone umesto „prepodobna mučenica“, što je uobičajen natpis, istakla „est.um.“(estradna umetnica) i time izazvala još veću pometnju. Dok jedni smatraju da je ovo svetogrđe, drugi su oduševljeni činjenicom da je „folk ikona“ najzad tako i predstavljena.

Protojerej stavrofor dr Dimitrije Kalezić:
Svi imamo šansu da postanemo sveci
Protojerej stavrofor dr Dimitrije Kalezić, bivši dekan Bogoslovsko-teološkog fakulteta u Beogradu, kaže da nije isključeno da svako od nas jednog dana postane svetac.
- Može biti sveta, ali posle smrti! Svi ljudi u sebi nose svetost i zbog toga svi imamo šansu da jednoga dana budemo proglašeni za svece, pa tako i Ceca. Sve mi, ipak, malo liči na ruganje ili blasfemiju, tako da možemo reći da ova slika, iako možda podseća, nije ikona. Ikone se ne slikaju prema zemaljskom liku svetaca nego prema tome kako se oni prikazuju svojim vernicima. Da bi neko bio proglašen za sveca, potrebno je da posle smrti ima veliko poštovanje u narodu, nakon čega Crkva započinje proces njegove kanonizacije - objašnjava Kalezić, a prenosi Alo.

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

2 коментара

  1. Анониман // 07 јун, 2010  

    Debilka

  2. Анониман // 16 март, 2014  

    ljubi ruku srpskoj majci

Постави коментар