Pripadnice nežnijeg pola imaju ugrađeni strah od debljanja, koji se aktivira kada ugledaju neku preterano gojaznu ženu, dok muškarci nemaju takav refleks, tvrde naučnici.

 Skeniranjem mozgova ispitanica, kojima su prikazivane fotografije gojaznih žena, utvrđeno je da se tokom gledanja aktivira deo mozga odgovoran za procese identifikacije i sagledavanja samog sebe, preneo je "Telegraf".
Rezultati su pokazali da se žene plaše debljanja jer su stalno bombardovane porukama i fotografijama u kojima se mršavost ističe kao ideal.

Isti testovi sprovedeni na muškarcima pokazali su, međutim, da pripadnici jačeg pola ne pokazuju interes za svoju sopstvenu težinu, što ukazuje da je kod žena verovatnije da će razviti neki od poremećaja ishrane.
Istraživači sa američkog Univerziteta Brajam Jang su otkrili da se žene plaše gojaznosti čak i bez svesnog razmišljanja o svojim figurama.


"Žene koje smo proučavali nemaju istoriju poremećaja ishrane i odaju stav nezainteresovanosti za izgled svog tela. Međutim, ispod površine se nalaze strah od debljanja i zaokupljenost izgledom tela", rekao je naučnik Mark Alen.
On je rekao da je skeniranjem mozgova pokazano da su ispitanice osećale ekstremno nezadovoljstvo i protivljenje kada su gledale fotografije anoreksičnih i žena koje pate od bulimije.

Istraživanje, objavljeno u žurnalu "Ličnost i individualne razlike", deo je dugoročnog projekta usmerenog ka poboljšanju lečenja poremećaja ishrane.
Izvor: "Blic.rs"

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар