Nastavlja se istraga pada aviona sa Poljskim zvaničnicima

Poljski zvaničnici strepe da se u olupini aviona predsednika Leha Kačinjskog, koji se u subotu srušio kraj ruskog Smolenska, kada je poginulo 96 osoba, možda kriju i podaci koji su državna i vojna tajna!



U avionu su bili i načelnik Generalštaba poljske armije i komandanti vazduhoplovstva, kopnenih snaga, mornarice, specijalnih snaga i varšavskog garnizona.
„Ne znamo šta su poneli u avion i da li su tu i neke informacije koje spadaju među poverljive“, rekao je neimenovani oficir Agencije za državnu bezbednost (ABW). Obaveštajne službe strahuju da, kao što su prekršena pravila da toliko visokih zvaničnika državne uprave i gotovo cela komanda armije ne smeju da bude u istom avionu, moguće je da su na put poneli laptopove, a svakako i takozvane pametne telefone i mobilne telefone za šifrovane bezbedne razgovore. Ukoliko bi došle u nezvane ruke, to bi moglo da predstavlja rizik i za neke poverljive podatke NATO.
„Sve što se izvadi iz tog blata precizno je popisano, ne zna se koliko toga ćemo još izvaditi sa prostora od nekoliko stotina kvadratnih metara. Mnogi predmeti su uništeni, ugljenisani, kao i tela. To je avionska nesreća. Na mestu su i predstavnici Agencije i poljski tužioci“, rekao je pukovnik Kšištof Parulski, glavni vojni tužilac koji na mestu nesreće u Smolensku zajedno sa ruskim kolegama vodi istragu.

Pilot nije kriv?
Članovi porodice pilota Arkadijuša Protasijuka (36), koga brojni mediji okrivljuju kao glavnog krivca za nesreću, tvrde da su šokirani:
„Ne verujemo da je naš sin kriv za nesreću. Bio je najbolji među svojim vršnjacima. On je leteo skoro 13 godina. Moj sin je dobro govorio ruski i nije istina da se nije razumeo sa kontrolom leta“, rekla je pilotova majka Lucjana (59).
Pilot je za sobom ostavio suprugu i dvoje dece.

Sahrana u nedelju
Telo Marije Kačinjski, prve dame, identifikovano je i prebačeno u Varšavu. Predsednik Leh i supruga će zajedno biti sahranjeni u nedelju.
Izvor: "Alo.rs"

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар