Beograd - Posle više od četrdeset sati provedenih u ćeliji beogradske policije, manekenka Katarina Rebrača juče je u 9.30 sati, u društvu četiri osumnjičene saučesnice, među kojima je i njena majka Sandrina Bogunović (61), privedena istražnom sudiji Višeg suda na saslušanje.

 Njena majka Sandrina, koja je uhapšena nekoliko sati posle Katarine, sumnjiči se za proneveru oko 1,6 miliona dinara, koliko je leglo na račun njene agencije „Centar za kreativno domaćinstvo“. Ona kao paušalac nije morala da pravda na šta je potrošila novac, tako da ne znamo da li je novac potrošila na sebe ili ga je dala Katarini - kaže izvor „Blica“.
Iz ćelije, u kojoj je bila sama, Katarina je jednom dovođena na saslušanje u kancelariju inspektora za suzbijanje privrednog kriminala. Policija pretpostavlja da je Katarinina majka bila inicijator zloupotrebe humanitarne aktivnosti Fonda za prevenciju raka dojke.

- Pretpostavljamo da je Sandrina Bogunović mozak celokupne prevare. U vezu sa proneverama novca nekih humanitarnih akcija ona se dovodila i ranije, tokom boravka u SAD - kaže za „Blic“ izvor iz policije.
On navodi da su osumnjičenoj Katarini predočeni svi računi koji je terete za proneveru 37 miliona dinara.

- Jedini njen odgovor bio je da taj novac nije „trošila na sebe“ - kaže naš izvor i navodi da se Katarina na saslušanju „ponašala kao zvezda kojoj ni dokazi ne mogu ništa“.

On navodi da su dokazi računi za 12 miliona dinara, koje je Katarina potrošila na sebe, i fiktivni konsalting ugovori na osnovu kojih je na račune svoje agencije „K models“ i agencije njene tri uhapšene prijateljice Mirjane Hristić, Slađane Mironije i Tatjane Babac uplatila 25 miliona dinara.

- Te navodne konsalting usluge nisu opravdane nijednim dokumentom, a novac je podignut u gotovini. Ostalih 12 miliona dinara od dobrotvornih uplata za rad Fonda Katarina je opravdala fiskalnim računima dobijenim korišćenjem „viza“ kartice. Tako je novac Fonda trošila na kupovinu novina na trafici, pa do ručkova i večera sa bivšim suprugom i ćerkom po beogradskim restoranima - navodi izvor „Blica“.
Izvodi „viza“ kartice pokazuju da je novcem Fonda Katarina plaćala svakodnevne lične potrepštine, od kupovine namirnica u supermarketima, do kupovine dušeka i prekrivača za kuću, posuđa, hrane za kućne ljubimce, ali i luksuzne haljine, šminku, parfeme, avio-karte, rentakar usluge.

- Njena majka Sandrina, koja je uhapšena nekoliko sati posle Katarine, sumnjiči se za proneveru oko 1,6 miliona dinara, koliko je leglo na račun njene agencije „Centar za kreativno domaćinstvo“. Ona kao paušalac nije morala da pravda na šta je potrošila novac, tako da ne znamo da li je novac potrošila na sebe ili ga je dala Katarini - kaže izvor „Blica“.

On navodi i da je na račun Fonda, osim 37 miliona dinara, koliko su proneverile, uplaćeno još 30 miliona, ali da je trošenje tog novca „pokriveno“.

- Od tih 30 miliona plaćani su troškovi manifestacija koje je Katarina organizovala u cilju prevencije raka dojki. Tim novcem „Bal ruža“, koji je organizovala u „Hajatu“, plaćen je nekoliko miliona dinara - kaže naš izvor.

Većina institucija i kompanija koje su bili donatori Fondacije neprijatno su iznenađeni njenim hapšenjem. U „Telekomu“ kažu da su Katarininoj Fondaciji dali 890.000 dinara i da bi bilo poražavajuće ukoliko se sumnje o radu Fonda ispostave kao tačne.

Firma „Impact Consulting“, koja u Srbiji posluje pod imenom „Impact CTS“ a deo je kompanije „Impact Consulting Team LLC“ sa sedištem u SAD, juče je saopštila da nema niti je ikada imala svojinske ili poslovne veze sa uhapšenom Tatjanom Babac, koja je osnivač privrednog društa „Impact Consulting“ u likvidaciji.
 

Bivši suprug Igor Đurić
Uplaćeno preko pola miliona evra
Igor Đurić, bivši suprug uhapšene Katarine, koji je dan ranije tvrdio da je Fond za četiri godine dobio 37 miliona dinara, juče je "Blicu" dostavio saopštenje u kome je naveo da je na ime donacija Katarini Rebrači 2007. godine uplaćeno više od 16 miliona dinara, naredne godine više od 24 miliona, a prošle godine više od 14 miliona dinara, ukupno 558 miliona dinara, odnosno više od pola miliona evra.
- Kroz manifestacije i medijske objave "finansijski učinak ovih donacija bio je nekoliko puta veći" - tvrdi Đurić, navodeći da je od te cifre Institutu za onkologiju i radiologiju uplaćeno 80.346 dinara za troškove besplatnih pregleda, Društvu za borbu protiv raka 100.000, kao i Jani Sotirović 81.000 dinara i pomoć za Mihajla 245.000 dinara. Katarinin bivši suprug tako je naveo donacije od pola miliona dinara, za ostalih 57,5 miliona dinara, koliko je sam naveo kao donacije, nije rekao na šta su potrošeni.
 
 

Beograd donirao fondu 400.000 dinara


Dobrotvornom fondu „Katarina Rebrača“ grad Beograd je u protekle dve godine donirao sredstva u ukupnom iznosu od 400.000 dinara. Novac je doniran dva puta, 2008. i 2009. godine, kao pomoć za realizaciju manifestacije „Bazar zdravlja“.
U Skupštini grada kažu da su obe manifestacije održane na Trgu republike za 8. mart, kao i da su to jedine aktivnosti Fonda koje je grad Beograd podržao.
 

Organizovala i humanitarnu vožnju kartinga
U JKP „Infostan“ navode da su uplatnice Fonda uz njihove račune distribuirane „jednom, i to u maju mesecu 2009. godine“. U izveštaju, koji je fond dostavio ovom preduzeću, koji se može naći i na sajtu „Infostana“, stajalo je da je u akciji učestvovalo 106.000 domaćinstava, da je ukupno prikupljeno 1,28 milion dinara, kao i da su „sredstva u celosti utrošena za otplatu digitalnog mamografa koji je postavljen na Institutu za onkologiju i radiologiju“. Kako je direktor Instituta dr Nenad Borojević pre dva dana izjavio za „Blic“, takav aparat nikada nije stigao iz Fonda „Katarina Rebrača“.

- Po završenoj akciji Fond je našem preduzeću podneo takav izveštaj. S obzirom na to da novac koji ljudi dobrovoljno doniraju ne ide na naš račun, mi ne možemo da imamo uvid u to koliko je zaista sakupljeno i na šta je trošeno - kaže portparol JKP „Infostan“ Milica Paunović-Đorđević.

Prema njenim rečima, svi oni koji žele da se njihovi limfleti distribuiraju sa uplatnicama „Infostana“, sklapaju ugovor sa ovim preduzećem, ali moraju biti uredno registrovani i moraju imati saglasnost grada Beograda.

- Dokumentacija je bila uredna, pa je sklopljen ugovor o štampanju i distribuciji, i to je praktično jedini posao koji mi radimo – objašnjava Milica Paunović-Đorđević.
U opštini Stari grad potvrdili su da su na inicijativu ovog fonda 2007. godine uplatili pet miliona dinara, ali direktno Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije za renoviranje prvog sprata. U opštini Stari grad negiraju da su bili donatori Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača“.

- Ona je 5. marta tražila da joj se odobri 200.000 dinara za organizaciju „Ženskog bazara zdravlja“, ali da je taj zahtev odbijen zbog nepotpune dokumentacije. Opština nikad nije uplatila finansijska sredstva na račun njenog fonda - navode u opštini.
Izvor: Blic

Podeli sa prijateljima
Blog Widget by LinkWithin

Постави коментар